Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Salzburška župnija vernikom nudi brezglutenske hostije

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 06. 2013 / 08:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Salzburška župnija vernikom nudi brezglutenske hostije

Tamkajšnji župnik želi na ta način preprečiti, da bi bili ljudje, ki so alergični na določena živila, izključeni iz prejemanja svetega obhajila.

Zaradi vse pogostejše občutljivosti posameznikov na določene vrste živil so nekatere župnije v sosednji Avstriji pričele pri bogoslužjih uporabljati hostije, ki ne vsebujejo žitne moke. Ena izmed takih je tudi salzburška župnija Oberalm. Potem ko so ugotovili, da so med župljani, ki redno prihajajo k sveti maši, kar štirje bolniki s celiakijo, med njimi tudi prvoobhajanec, so pričeli z uporabo brezglutenskih hostij, kot je za krajevno radijsko postajo pojasnil tamkajšnji župnik. Tako lahko odslej vsi župljani brez bojazni, da bi bilo ogroženo njihovo zdravje, prejemajo sveto obhajilo.

Ljudje, alergični na žitno moko, v Oberalmu pred mašo pridejo v zakristijo in prosijo za prejem brezglutenske hostije, je pojasnil župnik Außerhofer. Vse skupaj se je pričelo, ko so opazili, da neka gospa, ki je sicer redno prihajala k obhajilu, nenadoma ne pristopa več k prejemanju svete hostije. Ko so jo povprašali po vzroku, se je izkazalo, da vernica zaradi svoje alergije na žitno moko po prejemu običajne hostije trpi za hudimi želodčnimi težavami. »Pomembno je, da iz občestva ni nihče izključen in da se ravno ljudje, ki imajo težave z zdravjem, okrepijo s kruhom življenja«, je poudaril duhovnik.

Celiakija je motnja v delovanju črevesja, prizadeti pa so preobčutljivi na beljakovino gluten, ki jo vsebujejo žita, kot so pšenica, rž, ječmen, in oves. Ta bolezen, ki jo pogosto napačno diagnosticirajo, prizadene okoli 0,3 % prebivalstva. Hostije z neproblematično nižjo vsebnostjo glutena izdelujejo že od leta 2004, ko so benediktinke v Združenih državah Amerike po desetletnih poskusih razvile ustrezne recepte. Po novem brezglutenske hostije izdelujejo tudi v Avstriji.

Koliko glutena mora najmanj vsebovati posamezna hostija, je določeno s cerkvenopravnim predpisom. Pred 'iznajdbo' kanonsko veljavne hostije z manjšo vsebnostjo glutena so katoličani s celiakijo lahko sveto obhajilo prejemali le pod podobo vina. Za semeniščnike s celiakijo to predstavlja še večjo težavo: tako kot alkoholiki tudi oni ne smejo prejeti duhovniškega posvečenja, kot je leta 1995 določila rimska Kongregacija za nauk vere. Že posvečeni duhovniki, ki jih ta bolezen prizadene, se lahko zatečejo k uživanju hostij z nižjo vsebnostjo glutena, zdravljeni alkoholiki pa h grozdnemu soku.

Foto: arhiv Družine / T. S.

Nalaganje
Nazaj na vrh