Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Resnica je temelj prava

Za vas piše:
K. C.
Objava: 08. 10. 2015 / 08:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Resnica je temelj prava

Akademsko društvo Pravnik je na praznik Rožnovenske Matere božje v ljublanski stolnici sv. Nikolaja pripravilo rdečo mašo.
Akademsko društvo Pravnik je na praznik Rožnovenske Matere božje v ljublanski stolnici sv. Nikolaja pripravilo rdečo mašo. Slovesno somaševanje je vodil predsednik Slovenske škofovske konference, škof Andrej Glavan.

Pravniki so iskalci resnice, ki je temelj prava

V pridigi se je navezal na praznik in molitev rožnega venca ter spodbudil pravnike, da ne bi popuščali duhu časa, tako tega niso naredili apostoli. »Vztrajati pomeni ne prenehati in kaže na stanovitnost. Le-ta pa pomeni ohranjati nekaj, čemur duh časa nasprotuje. To pomeni, da apostoli niso popuščali duhu časa, da niso popuščali duhu preganjanja in zaničevanja, ampak so se oprijeli skupne molitve kot učinkovitega sredstva zoper to, kar jih oddaljuje od Gospoda.« Vztrajali so, ker čutili povezanost z Gospodom in njegovim sinom, tudi ko ni bil več vidno navzoč. V nadaljevanju je izrazil željo, naj Sv. Duh vodi vsa dela pravnikov, ki jih je označil kot z iskalce resnice, to pa za temelj prava. »S tem , ko ste se zbrali tukaj ob Gospodovem oltarju, ste izpričali svojo vero, da brez spoznanja resnice, pravičnosti ne morete izvrševati tako, kot od vas in nas vseh pričakuje On, ki je sonce pravice.« Preizkušnje vsi lažje prenašamo, če vztrajamo v molitvi, je prepričan škof.

Treba pa se je vrniti k naravnemu, temeljnemu pravu

Povedal je zgodbo Mariji Zmagovalki, ki je pomagala v pomorski bitki pri Lepantu, vendar smo znova pred zlo slutnjo, še posebej zaradi neenotnosti Evrope. Spomnil je na trpeče sobrate, ki trpijo zaradi pripadnosti evangeliju. V teh težkih časih je pravnikova vloga po njegovem mnenju vzdrževati notranjo, duhovno povezanost s Cerkvijo in prek zakramentalnega življenja sodelovati pri rasti Božjega ljudstva. Treba pa se je vrniti k naravnemu, temeljnemu pravu. »Samo tako smemo upati, d bomo iz te krize izšli močnejši, kot smo vanjo vstopili.« Pri tem pa mora pravnik poznati vsebino svoje lastne vere, sicer je ne more braniti, je prepričan. Ob koncu se je zahvalil pravnikov, ker se zavzemajo za pravno državo in dodal, naj ostanemo povezani.

Rdeča maša

Naziv rdeča maša izhaja iz rdeče bogoslužne barve, ki pomeni pravičnost in Svetega Duha, ki ga bodoči in sedanji pravniki prosijo za pomoč in razsvetljenje pri delu in študiju. Namenjena je predvsem pravnikom in študentom prava, pa tudi vsem, ki si prizadevajo za pravičnost. Izročilo obhajanja rdečih maš sega v 12. stoletje, ohranilo se je zlasti v ZDA, Kanadi in v Veliki Britaniji. V Sloveniji se rdeča maša na pobudo Akademskega društva Pravnik daruje od leta 2005. Lani jo je v ljubljanski stolnici daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki se je po maši srečal s pravnikom in premierjem Mirom Cerarjem.

Vir: Radio Ognjišče

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh