Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

12 cerkva, ki jih velja videti pred smrtjo

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 20. 02. 2017 / 08:36
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
12 cerkva, ki jih velja videti pred smrtjo

12 cerkva, ki jih velja videti pred smrtjo

Kratek pregled najbolj navdihujočih svetišč po svetu, med njimi tudi cerkev na Blejskem otoku.

Mnogi ljudje, posebej ob življenjskih jubilejih ali pa v primerih, ko jim bolezen napoveduje skorajšnje slovo od zemeljskega življenja, sestavljajo sezname stvari, ki bi jih še želeli opraviti ali videti, dokler imajo možnost. Na katoliškem spletnem portalu Aleteia so objavili zanimiv seznam svetišč z vsega sveta, ki se jim zdijo izredno navdihujoča in vsekakor vredna obiska, posebej če se človek »ravno mudi« na tistem koščku našega planeta. Med dvanajstimi cerkvami, ki jih uvrščajo med bisere sakralne arhitekture in umeščenosti v okolje, je tudi baročna cerkev Marijinega vnebovzetja na Blejskem otoku.

Dvanajst svetišč na seznamu izhaja od 5. stoletja pa vse do danes, že slikovni pregled pa nam nudi bogato estetsko in duhovno popotovanje skozi stoletja in čez vseh pet celin.

1. Cerkev sv. Simeona Stilita v Siriji



V severni Siriji ruševine bizantinske cerkve iz 5. stoletja še vedno tvorijo čudovito arhitekturno celoto. Cerkev je bila zgrajena na kraju, kjer se je sv. Simeon v molitvi umaknil na vrh stebra. To je tudi izvor imena »stilit«, grška beseda »stylos« namreč označuje steber.

2. Mont-Saint-Michel



Opatija sv. Mihaela na malem otoku v francoski Normandiji velja za enkraten in veličasten primer francoske srednjeveške arhitekture in je že od 9. stoletja priljubljen romarski cilj. Začetki svetišča segajo v zgodnje 8. stoletje, ko je sv. Aubert, škof v Avranchu, trdil, da se mu je v sanjah prikazal nadangel Mihael in mu zaukazal, naj na otoku zgradi kapelo in mu jo posveti.

3. Kölnska stolnica



Kölnska stolnica, mojstrovina gotske arhitekture, je bila zgrajena sredi 13. stoletja po navdihu stolnih cerkva v Amiensu in Beauvaisju. Zvonika sta bila po starih načrtih dokončana šele v 19. stoletju. S 157 metri višine je kölnska stolnica druga najvišja cerkev v državi in najpogosteje obiskani kulturno-sakralni objekt v Nemčiji. V središču svetovne pozornosti je bila tudi med svetovnim dnevom mladih leta 2005.

4. Cerkev Marijinega vnebovzetja na Blejskem otoku



Cerkvica je zgrajena sredi na otoku sredi Blejskega jezera. Do svetišča na vrhu otoka vodi 99 stopnic. Cerkev je bila zgrajena v 15. stoletju – freske iz tega obdobja so še ohranjene – in kasneje preoblikovana v 17. in 18. stoletju. Resnična znamenitost!

5. Bazilika sv. Petra v Rimu



Bazilika, zgrajena na grobu sv. Petra, je neizbežni romarski cilj. Če nimate sreče, da bi med obiskom videli tudi papeža, vam še vedno ostane občudovanje neverjetne arhitekture cerkvene zgradbe. Umetniki, ki so sodelovali pri gradnji – arhitekt Bramante ter kiparja Michelangelo in Bernini — so nič manj kot popolni geniji.

6. Stolnica sv. Vasilija Blaženega v Moskvi



Pravoslavna stolnica sv. Vasilija Blaženega ali stolnica priprošnje Devici Mariji sega v 16. stoletje. Na zahtevo carja Ivana IV. je bila na Rdečem trgu zgrajena cerkev v spomin na rusko zavzetje Kazana. Nekaj let pozneje, leta 1680, so leseno cerkev prebarvali ter prekrili z železnimi okraski in ploščami.

7. Stolnica v Quitu



Na Trgu samostojnosti v ekvadorski prestolnici ta stolna cerkev vernike in romarje privablja že pet stoletij. Zaradi številnih potresov, ki so prizadeli državo, je svetišče čokato in nizko, notranja oprema in okrasje pa sta čudovita. Strop je zgrajen v mavrskem slogu, poslikave pa so delo umetnikov šole kolonialne umetnosti.

8. Stolnica sv. Pavla v Londonu



Po velikem londonskem požaru leta 1666 so to znamenito svetišče zgradili v samem srcu Londona, na mestu stare stolne cerkve. Arhitekt sir Christopher Wren je povzel obliko grškega križa in ga nadgradil z osupljivo kupolo po navdihu kupole bazilike sv. Petra v Rimu. Z mešanjem klasičnega in baročnega sloga je uspel zgraditi veličastno stolno cerkev, katere vrh je visok 110 metrov!

9. Cerkev sv. Avguština na Filipinih



Župnijska cerkev sv. Avguština je bila zgrajena v začetku 18. stoletja v mestu Paoay na Filipinih. Svetišče je prelep primer evropske baročne arhitekture skozi oči kitajskih in filipinskih umetnikov in obrtnikov. V tistem času je cerkev igrala podporno vlogo španskim osvajalcem in odseva politični vpliv katoliške Cerkve na Filipinsko otočje.

10. Stolnica sv. Patrika v Melbournu



Največja cerkev v Avstraliji, daljša od 100 metrov, je bila v neogotskem slogu zgrajena med leti 1858 in 1939. Papež Pavel VI. je stolnici leta 1974 podelil status »manjše bazilike« (basilica minor), leta 1986 pa jo je obiskal papež Janez Pavel II.

11. La Sagrada Familia v Barceloni



Gradnja te neobičajne strukture arhitekta Gaudija se je začela leta 1882, zaključena pa naj bi bila leta … 2026! Stroške gradnje v celoti krijejo darovi vernikov. Arhitekt Gaudi si je za svetišče sv. Družine zamislil zapleteno ikonografijo in zgradbo oblikoval kot »mistično pesem« v slogu »organske secesije«, polnem nepravilnih linij, organskih in rastlinskih motivov ter drugih močno stiliziranih oblik.

12. Cerkev Hallgrimskirkja v Reykjaviku



Ta osupljiva luteranska cerkev stoji na sredi Islandije. Njena arhitektura močno posnema islandsko naravo, posebej bazaltni stebri. Betonska gradnja je nastajala v letih med 1945 in 1986, ime pa je dobila po pesniku in pastorju Hallgrimurju Peturssonu (1614-1674), enem najvplivnejših pastorjev v obdobju pravoslavja.

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia / arhiv Družine (A.V.)

Nalaganje
Nazaj na vrh