Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred 25 leti Vatikan priznal Slovenijo

Objava: 13. 01. 2017 / 12:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pred 25 leti Vatikan priznal Slovenijo

13. januarja 1992 je Sveta stolica priznala neodvisnost in suverenost Republike Slovenije.

Foto: Tatjana Splichal

13. januarja 1992 je Ministrstvo za zunanje zadeve prejelo uradno obvestilo Državnega sekretariata Svete stolice (država Vatikan), s katerim je sporočil, da je Sveta stolica priznala neodvisnost in suverenost Republike Slovenije. V njem je predlagal tudi navezavo diplomatskih odnosov med Slovenijo in Vatikanom.

»Sveta stolica upa, da bo lahko čim prej vzpostavila diplomatske odnose z Republiko Slovenijo, na ravni apostolskega nunciata in veleposlaništva s strani Republike Slovenije in v zvezi s tem pričakuje ustrezen odgovor,« so zapisali v sporočilu ter dodali najboljše želje za prihodnji potek dogodkov v tem, za Slovenijo zgodovinskem času.

Dva dni pozneje, 15. januarja 1992, pa je Slovenijo priznala takratna Evropska skupnost, predhodnica EU. To je bila prelomnica pri vključevanju države v mednarodno skupnost, sledila so priznanja še drugih držav in že maja istega leta je bila Slovenija sprejeta v ZN.

Kot prva je Slovenijo že dan po osamosvojitvi, 26. junija 1991, priznala sosednja Hrvaška, s katero sta se osamosvojili na isti dan. V drugi polovici leta so sledile še nekatere države naslednice nekdanje Sovjetske zveze.

Zunanje ministrstvo bo 25. obletnico mednarodnega priznanja Slovenije v petek zaznamovalo z okroglo mizo in odprtjem dokumentarne razstave.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh