Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za nekaj ur ali za vse življenje

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 11. 2017 / 12:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za nekaj ur ali za vse življenje

Za nekaj ur ali za vse življenje

V četrtek, 16. novembra, smo v Galeriji Družina gostili Iztoka Ilicha, poznavalca slovenskih kuharskih knjig.

Teden kulinarike se je že krepko prevesil v drugo polovico. V četrtek, 16. novembra, smo ga v Galeriji Družina nadaljevali dopoldne, ko smo gostili Iztoka Ilicha, poznavalca slovenskih kuharic oz. kuharskih knjig in jedi, kar je združil v knjigi 99 kuharic z dušo, v kateri je zbral in na kratko predstavil 99 kuharic, ki jih lahko uvrstimo med kuharske knjige s presežkom. Ena od njih je za zdaj še v rokopisu, vse, razen dveh, so napisali slovenski avtorji.

Iztok Ilich meni, da so kuharice premalo cenjene. Po njegovem mnenju so knjige kot vse druge. S prodajo kuharic so včasih financirali leposlovne knjige. »So tudi za nekaj ur ali za vse življenje. Celo za več življenj, saj vemo, da gredo dobre, preizkušene kuharske knjige, tako kot družinska srebrnina, iz roda v rod,« je dejal.

Kuharice veliko povedo o nekdanjih šegah ter krajih in okoliščinah, v katerih so nastale. Največkrat so jih navdihnili jedilniki prazničnih dni, blagostanja, nekatere pa tudi iznajdljivost v letih stisk in pomanjkanja ali tiho sanjarjenje v najglobljih človeških stiskah. Takšna je tudi Varčna kuharica Marije Remec.

Kuharice so tudi svojevrstno zrcalo družbenih in občasno političnih razmer, v katerih so nastale. Nekatere so na razvoj in spreminjanje teh razmer tudi vplivale.



Iztok Ilich je predstavil zgodovino nastajanja slovenskih kuharic, od prve neavtorske, to so Vodnikove Kuharske bukve, do sodobnih, kot je Čižmanova Gremo kuhat!. Prvo slovensko avtorsko kuharico z naslovom Slovenska kuharica ali Navod okusno kuhati navadna in imenitna jedilaje napisala Magdalena Pleiweisova, po poroki s trgovcem Valentinom Pleiweisom mačeha znamenitega Janeza Bleiweisa. Njeno delo je nadaljevala in nadgradila Felicita Kalinšek, za njo pa sta zapuščino znova posodobili in vrnili v prvotne okvire sestri Bernarda Gostečnik in Vendelina Ilc. Slednja se je tako kot še ena vrhunska učiteljica kuhanja, sestra Nikoline Rop, v novejšem času uveljavila tudi kot samostojna avtorica zelo priljubljenih kuharskih priročnikov. Omenil je tudi televizijske oddaje, npr. serije, ki sta jih ustvarjala Luka Novak in Valentina Smej Novak, ki je bila tudi naša gostja na tednu kulinarike, zbiranje receptov mladih in kuhanje v dvoje, ki povezuje družino.

»Da je danes vse drugače, predvsem naklade so bistveno nižje, je seveda odveč posebej omenjati,« je svojo predstavitev sklenil Ilich. »Kljub temu kuharice še vedno izhajajo in verjamem, da bodo izhajale tudi v prihodnje. Dobre in slabe, (ne)uporabne in (ne)zanimive, (ne)domiselne, paša za oči ali zevajoča praznina, puščoba ali zapis s presežki, za nekaj ur ali za vse življenje, celo za več življenj, kot smo rekli na začetku.«

Tudi danes zvečer vas vabimo, da se nam pridružite. »Gremo kuhat!« vabi župnik Marko Čižman mlade vseh starosti. Vabljeni, da skupaj pokusimo enostavne in okusne jedi!

Foto: Tatjana Splichal

Video predstavitve:



<div style="position:relative;height:0;padding-bottom:56.25%"><iframe src="https://www.youtube.com/embed/HdM0bqu_VyY?ecver=2" width="640" height="360" frameborder="0" gesture="media" style="position:absolute;width:100%;height:100%;left:0" allowfullscreen></iframe></div>]

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh