Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

24. oktober, dan Združenih narodov

Objava: 24. 10. 2014 / 06:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

24. oktober, dan Združenih narodov

Slovenija je članica organizacije od 22. maja 1992.

Danes obhajamo dan Združenih narodov v spomin na 24. oktober leta 1945, ko so vse stalne članice Varnostnega sveta ZN in večina ustanovnih članic organizacije ratificirale ustanovno listino Združenih narodov. Generalni sekretar organizacije Ban Ki Moon je ob tej priložnosti opozoril, da so v sedanjih časih številnih kriz Združeni narodi potrebni bolj kot kadar koli prej.



Kot je zapisal v sporočilu, je bila ustanovitev Združenih narodov slovesna obljuba ljudem po svetu, da se bodo napadi na človekovo dostojanstvo končali in da bodo ZN svet popeljali v boljšo prihodnost. Obenem je priznal, da so Združeni narodi doživeli tudi boleče neuspehe in da je pred njimi še veliko dela, da bo vizija ustanovne listine uresničena.

»Revščina, bolezni, terorizem, diskriminacija in podnebne spremembe terjajo visok davek. Na milijone ljudi še vedno trpi zaradi obžalovanja vrednega izkoriščanja v obliki prisilnega dela, trgovine z ljudmi in spolnega suženjstva«, je Ban ponazoril, zakaj je organizacija še naprej potrebna.

Generalni sekretar je ob dnevu Združenih narodov vlade in posameznike pozval, naj se združijo s ciljem delovati v skupno dobro ter naj se zavežejo opolnomočenju potisnjenih na rob družbe in ranljivih.

Dan Združenih narodov obeležujemo od leta 1948. Ob ustanovitvi leta 1945 so ustanovne članice v novi organizaciji videle predvsem skrbnika mednarodnega miru in varnosti v prizadevanjih, da se takrat končana morija druge svetovne vojne ne bi več ponovila.

Odtlej so Združeni narodi prehodili že dolgo pot od obnove pogorišč druge svetovne vojne do obravnave zapletenih, medsebojno prepletenih sodobnih globalnih izzivov, s katerimi se organizacija sooča danes. Članice Združenih narodov so skoraj vse države sveta, Slovenija pa je članica postala 22. maja 1992.

Vir: STA / M. M. Š.
Foto: splet

Nalaganje
Nazaj na vrh