Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

40 dni ne uživajmo in ne ponujajmo alkohola

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 06. 03. 2019 / 08:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
40 dni ne uživajmo in ne ponujajmo alkohola

40 dni ne uživajmo in ne ponujajmo alkohola

Začela se je akcija 40 dni brez alkohola. Letošnji slogan je »ZA odgovoren odnos do alkohola - Vsak korak šteje!«.

Na pepelnično sredo, 6. marca, se je tudi letos začela akcija 40 dni brez alkohola, ki poteka v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola. Letošnji slogan je »ZA odgovoren odnos do alkohola – Vsak korak šteje!«. (V novi številki Družine si preberite osebno izkušnjo zdravljenega alkoholika in paraplegika, ki ga je na kolesu zbil pijan voznik).

Prvi korak do boljšega življenja

Akcija bo trajala do sobote, 20. aprila, vendar to ni nujno dan, ko naj znova posežemo po alkohola kot prej. Naj bo letošnjih 40 dni brez alkohola prvi korak do spremembe – do življenja brez alkohola, ki je boljše.

To so galeriji Družina dejali tudi organizatorji akcij in predstavniki sodelujočih organizacij ter ambasador letošnje preventivne akcije, ljubitelj športa in televizijski voditelj Igor E. Bergant.Igor E. Bergant.

Slovenska karitas s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že štirinajsto leto spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola. V akciji sodelujejo tudi NIJZ – projekt SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola), Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in Društvo abstinent. Kot gost se je letos akciji pridružila Zveza paraplegikov Slovenije.

Cveto Uršič, generalni tajnik Slovenske karitas je omenil nekatere statistične podatke, ki se nanašajo na alkohol. Poleg prometnih nesreč je alkohol uničevalen tudi v družini, kar opažajo na Slovenski karitas. Izguba službe zaradi alkohola ob siceršnjem trpljenju povzroča tudi revščino. Zato je pozval k ničelni toleranci do alkohola v prometu in službi, sicer pa k zmernemu, kulturnemu in odgovornemu pitju alkoholnih pijač.

»Vsak opit voznik je potencialni morilec«

Treba se je zavedati, da morajo biti vsi udeleženci v prometu trezni, to velja za voznike, kolesarje in pešce. Alkoholizirani udeleženci so smrtno nevarni. Kar tretjino vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom povzroči al­koholiziran udeleženec v prometu.

Kako lahko pretirano pitje alkoholnih pijač povzroči poškodbo in celo invalidnost, pa je povedal Dane Kastelic z Zveze paraplegikov Slovenije. »Vsak opit voznik je potencialni morilec,« je dejal in izpostavil problematiko tveganega in škodljivega pitja, ki privede do smrti ali trajnih poškodb. Kar 33 odstotkom invalidov v zvezi se je življenje za vedno spremenilo zaradi alkoholiziranih voznikov. Omenil je predvsem poškodbe glave in hrbtenjače.

Slovenec v povprečju popije letno 10,5 litra čistega alkohola

O problematiki tveganega in škodljivega pitja alkohola v Sloveniji je spregovorila predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Karmen Henigsman in predstavila projekt SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, ki se zavzema za zmanjšanje tveganega pitja alkohola in s tem tudi posledic. Vse alkoholne pijače so že v majhnih količinah škodljive za zdravje in poslabšujejo našo sposobnost za presojo in odzivanje.

Vsak Slovenec, star 15 let in več, v povprečju popije kar 10,5 litra čistega alkohola (reg. poraba) na leto, kar je nad evropskim in visoko nad svetovnim povprečjem. 43 odstotkov Slovencev, starejših od 15 let, alkohol pije čezmerno, kar kaže na to, da imamo Slovenci neobsojajoč odnos do t. i. mokre kulture.

Dnevno v Sloveniji umreta dva človeka zaradi posledic uživanja alkoholnih pijač. Posebna težava je domača proizvodnja.

Alkohol uničuje družine, še posebej vpliva na otroke

Opijanjanje uničuje naše skupnosti, povzroča zasvojenost, revščino, nasilje in trpljenje, še posebej otrok. Na dejavnike tveganja pri psihosocialnem razvoju otrok in mladostnikov, katerih starši imajo težave zaradi pitja alkohola je posebej opozorila družinska psihoterapevtka Nataša Sorko in spregovorila o preventivni vlogi družine.

Otroci in mladostniki, kateri starši tvegano uživajo alkoholne pijače, imajo primanjkljaj v razvoju, njihov zdrav odnos je otežkočen, njihov izobrazbeni status nižji, saj se teže skoncentrirajo, si teže zapomnijo in teže dosegajo razvojne standarde, imajo vedenjske in čustvene težave, so ranljivi, kar jim pusti dolgoročne posledice.

Večja je verjetnost, da so fizično ali spolno zlorabljeni in zanemarjeni, kar se pogosteje dogaja v podeželskem okolju, je navedla Nataša Sorko in dodala, da , bi družina morala biti kraj, kjer se otrok počuti varnega, ljubljenega in zaželenega. Ob alkoholu se prav gotovo počuti varno. Več o otrocih alkoholikov si preberite v članku V alkoholični družini ni topline in varnosti.

Pred kamero vedno popolnoma trezen

Vsem dobro znan televizijski voditelj in ljubitelj športa Igor E. Bergant je kot ambasador akcije 40 dni brez alkohola pozval k sproščenemu uživanju v čudoviti Sloveniji in ne uničujemo svojega okolja s tveganim pitjem alkohola. Alkohol uničuje tisto, kar nam je najpomembnejše: zdravje, varnost in socialni odnosi, ki jih cenimo, vendar ogrožamo.

»Neodgovoren odnos do alkohola je eden ključnih težav za družbo in državo.«

Novinarstvo je bolj tvegan poklic za čezmerno uživanje alkohola, ki je telesno, duhovno naporen, novinar je malo doma, nima rednega delovnega časa.

Čeprav je marsikdo pomislil, da njegova sproščenost pred kamero lahko izvira tudi iz uživanja alkohola, je potrdil, da še nikoli ni pil alkohola pred snemanjem. Niti ni stresa poskušal miriti z alkoholom.

»Kaj je kavalirskega, če se nekdo napije?«

Igor E. Bergant je vsem položil na srce, naj pogledajo, kako ravnajo sami, in ne le obsojajo drugih. Ne glede na poklic in družbeni status mora biti vsak na cesti in v službi trezen. Dejal je, da bi kazni za alkoholizirane voznike morali zvišati.

Sicer pa pomislimo ob pitju alkohola nase, na svoj ugled, zdravje, na svoje otroke, ki bodo nekoč gradili skupnost. »Kakšno sporočilo jim pošiljamo?« se je vprašal in omenil tudi nasilje, ki ga lahko povzroči alkohol.

»Prekinimo vzorec mokre družbe, v kateri je pretirano pitje kalavirski delikt. Kaj je kavalirskega, če se nekdo napije, tudi če na s tem ne povzroči nič slabega, vsaj na videz ne?« Pozval je, naj uživamo sproščeno v družbi in zaživimo polno življenje.



Pohvalil je akcijo 40 dni brez alkohola, ki ne obsoja, temveč ozavešča in ponuja rešitev. Iz 40 dni se akcija lahko razširi na 365 let na leto. to je lahko spodbuda, da bi spoznali, da je boljše življenje mogoče.

Kako sodelovati v akciji?

V akciji 40 dni brez alkohola lahko sodelujete sami, z družino, kot skupina, društvo ali ustanova in v času akcije ne uživate in ne ponujate alkohola, Svojo odločitev lahko simbolno potrdite na wwwbrezalkohola.si in na facebooku, je razložila Andreja Verovšek z Zavoda Med.Over.Net in prosila, da o akciji ozavestite tudi svoje prijatelje in družinske člane ter povejte, kako se vam je življenje spremenilo, ko ste opustili alkohol. »Vedno gre na bolje,« je dodala ob koncu.

Akcija bo odmevala tudi v Planici, kjer bosta zavod Vse bo v redu in projekt Sopa izvajala aktivnosti, prvič bodo zaznamovali tudi dan brez alkohola.

Andreja Verovšek je poudarila podporo, ki jo nudijo na forumu Zasvojenost in pomoč na spletni strani MedOver.Net.

Nagradni literarni natečaj »Za odgovoren odnos do alkohola«

V povezavi s preventivno akcijo 40 dni brez alkohola Slovenska karitas vabi vse učence zadnje triade slovenskih osnovnih šol in dijake srednjih šol, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k spreminjanju odnosa do alkohola.

Učenci in dijaki lahko sodelujejo lahko s samostojno avtorsko vsebino, namenjeno sovrstnikom: pesem, zgodba, esej, strip …

Izdelke, ki so jih učenci napisali v lanski akciji, lahko preberete v prilogah.

4_Tjasa Zajc Mlad pogumen in vesel.pdf5_Ervin Alagic Iskanje srece.pdf6_Anja Pajek Mlad vesel in pogumen brez alkohola.pdf1_Jakob Pintar Strma pot.pdf2_Lara Soba Mlad vesel in pogumen brez alkohola.pdf3_Lana Lamovsek Ljubezen ni alkoholna kanta.pdf

S svojim obnašanjem v družbi skupaj oblikujemo navade in sprejemljive vzorce. Zato bodimo zgled zmernosti, še posebej mladim in otrokom. Zmanjšamo toleranco do opijanjanja ter odklanjajmo spodbuja­nje pitja in vsiljivo ponujanje alkoholnih pijač.

Romanji trpečih zaradi alkohola

V soboto, 9. marca, bo 9. romanje odvisnikov in vseh, ki trpijo zaradi alkohola in drugih zasvojenosti, na Brezje. Slovesno mašo bo daroval p. dr. Christian Gostečnik, ki bo po maši predaval na temo »Kako je možno premagati vzorec zasvojenosti v družini?« Pričevali bodo zakonski par, duhovnik in samski moški z osebno izkušnjo odvisnosti.

V nedeljo, 31. marca pa bo romanje odvisnikov in vseh, ki trpijo zaradi alkohola in drugih zasvojenosti, na Sveto Goro.

Foto: Ksenja Hočevar

Plakat 40 dni
Zgibanka 40 dni
Solzice 40 dni

Več v videoposnetkih.

1. del



2. del




Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh