Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Assisi se veseli Frančiškovega obiska

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 10. 2013 / 06:52
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Assisi se veseli Frančiškovega obiska

Assisi se veseli Frančiškovega obiska

Asiški škof: Papež Frančišek s seboj prinaša smisel evangelija.

Papež Frančišek je danes na obisku v Assisiju, rojstnem kraju svojega “papeškega” zavetnika. Med številnimi postanki v natrpanem urniku svetega očeta je predviden tudi obisk v “Sobi odpovedi”, kjer se je sv. Frančišek odpovedal vsemu posvetnemu imetju in slekel svoja dragocena oblačila v navzočnosti tedanjega asiškega škofa Guida.

Sedanji asiški škof Domenico Sorrentino je v pogovoru za tiskovno agencijo news.va potrdil, da je v osebnem pismu papeža Frančiška sam povabil na obisk v svojo škofijo.

Kmalu po izvolitvi novega papeža v letošnjem marcu je škof Sorrentino Frančišku poslal vabilo za obisk Assisija. Pošiljki je dodal, kot pojasnjuje, knjižico z naslovom “Complici dello Spirito” (Sodelavci Duha), ki jo je napisal sam, sestavljena pa je iz vrste meditacij o življenju sv. Frančiška Asiškega in o njegovem odnosu do škofa Guida.

Škof Sorrentino je povedal, da je njegova knjižica zbudila zanimanje papeža Frančiška, zaradi česar se je po njegovem mnenju odločil, da bo ob obisku skušal obiskati kar največ prizorišč, ki jih knjižica omenja. Med njimi je tudi že omenjena “Soba odpovedi” v škofijskem dvorcu, prvič v zgodovini pa naj bi se zgodilo, da bo sobico obiskal papež.

Škof Sorrentino je poudaril, da so Assisi v preteklosti sicer obiskali že številni papeži, vendar je ta obisk drugačen, “ker tokrat prihaja prvi papež po imenu Frančišek. Papež Frančišek prihaja v Frančiškovo mesto. Lahko bi tudi rekli: ‘Frančišek se vrača domov!’”

Posebnosti ob tem obisku pa se po škofovih besedah pojavljajo tudi z organizacijske plati. Sveti oče ne prihaja na obisk v velike bazilike, ki slovijo po vsem svetu. Obiskal bo Inštitut Serafico, kjer skrbijo za invalide in onemogle, ti pa so papežu Frančišku posebej pri srcu. Tudi to je eden izmed razlogov, zakaj si je kot Petrov naslednik izbral ime ‘Frančišek’, zaradi bližine, ki jo čuti do ubogih in potrebnih.

“Papež Frančišek prihaja, da bi se srečal z Jezusom v življenju teh ljudi. Njegova odločitev je izredno pomembna za razumevanje tega obiska.” In pa seveda dejstvo, da želi sveti oče obedovati z ubogimi. Vsi ti dogodki so ključnega pomena za današnje romanje.

Glede dediščine današnjega obiska papeža Frančiška v Assisiju pa je škof Sorrentino povedal: “Velika pričakovanja imam glede papeževih besed in dejanj.” Njegova dosedanja srečanja s svetim očetom mu dajejo misliti, “da nam bo prinesel konkreten smisel evangelija, prav tako kot je to počel sv. Frančišek. Sv. Frančišek in evangelij sta med seboj tesno povezana – Frančišek je želel konkretno živeti evangelij, papež Frančišek pa izraža ta preprost pomen evangelija v današnjem času. Menim, da bo takšno sporočilo predal tudi na današnjem obisku.”

Papež Frančišek je po navedbah Radia Vatikan zjutraj v Assisi s helikopterjem prispel malce pred napovedanim časom, ob prihodu pa sta ga sprejela predsednik italijanskega senata, Piero Grasso, in predsednica umbrijskega okrožja, Catiuscia Marini. Na današnji praznik sv. Frančiška Asiškega se v Assisiju tudi sicer zbirajo množice romarjev, mesto je praznično okrašeno, povsod pa je moč videti podobe obeh Frančiškov.

Vir: www.news.va

Foto: news.va / splet

Nalaganje
Nazaj na vrh