Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Beatifikacija ameriškega pridigarja 21. decembra

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 11. 2019 / 09:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2019 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Beatifikacija ameriškega pridigarja 21. decembra

Nadškof Fulton Sheen bo za blaženega razglašen v stolnici v Peorii.

Nadškof Fulton John Sheen, znani ameriški televizijski pridigar, bo 21. decembra v mestu Peoria v ameriški zvezni državi Illinois razglašen za blaženega, kot so pred dnevi sporočili s škofije v Peorii. Nadškof Sheen je 20. septembra 1919 v tamkajšnji stolnici Marijinega Brezmadežnega spočetja prejel mašniško posvečenje, zato je nadvse primerno, ugotavljajo na škofiji, da bo na istem kraju sto let pozneje tudi njegova beatifikacija.

Sheen se je rodil leta 1895 v Illinoisu, duhovniško posvečenje je prejel pri 24 letih. Leta 1952 je bil imenovan za pomožnega škofa v New Yorku, kjer je ostal do imenovanja za škofa v Rochestru. Leta 1969 se je upokojil in se znova preselil v New York, kjer je živel do svoje smrti leta 1979. Ob upokojitvi je bil imenovan za naslovnega nadškofa v Neoportusu.

V petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja je imel Sheen svojo televizijsko oddajo, s katero je dosegel milijonsko občinstvo. Pred televizijskimi zasloni je prvič nastopil za veliko noč leta 1940. Deset let pozneje so milijoni televizijskih gledalcev iz tedna v teden spremljali njegove polurne oddaje z naslovom »Življenje je vredno življenja«, v katerih je posredoval evangeljski pogled na življenje in vsakdanje delo človeka.

Gledalce sta pritegnili njegova vedrina in duhovitost. Govoril je tako ognjevito, da je številne ljudi pripeljal v naročje Katoliške cerkve. Svoje televizijske govore je prelil in razširil v knjige: izšlo jih je več kot 90 in vse so bile uspešnice.

Škofija Peoria je beatifikacijski postopek začela leta 2002. Deset let pozneje je papež Benedikt XVI. potrdil nadškofove junaške kreposti, leta 2014 pa je Kongregacija za zadeve svetnikov priznala čudež na priprošnjo nadškofa Sheena. Gre za nepojasnjeno ozdravljenje Jamesa Fultona Engstrom, dečka, ki naj bi bil mrtvorojen septembra 2010 na območju Peorie. Ob rojstvu ni kazal nobenih znakov življenja in zdravniki so si zelo prizadevali, da bi ga oživili. Njegova starša Bonnie in Travis Engstrom sta molila k nadškofu Sheenu in deček je danes živ in zdrav.

Zaradi pravnega spora glede zadnjega počivališča njegovih posmrtnih ostankov se je beatifikacijski postopek za nadškofa Sheena malce zavlekel. Julija letos je Vatikan oznanil odločitev papeža Frančiška, da nadškofa lahko razglasijo za blaženega.

Vir: kath.net / Radio Ognjišče / NCRegister
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh