Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Benedikt XVI. kmalu znova v javnosti?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 05. 2016 / 07:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Benedikt XVI. kmalu znova v javnosti?

Benedikt XVI. kmalu znova v javnosti?

Upokojeni papež 29. junija obhaja 65-letnico mašniškega posvečenja.

Upokojeni papež Benedikt XVI. se bo morda konec meseca junija znova udeležil kakšnega javnega dogodka. 29. junija letos bo namreč obhajal 65-letnico svojega duhovniškega posvečenja.



Kot je v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA po predstavitvi knjige, posvečene nemškemu papežu, povedal njegov osebni tajnik nadškof Georg Gänswein, prefekt papeške hiše, »bo kmalu spet priložnost, da upokojenega papeža vidimo v javnosti«. Če bo Benediktu XVI. služilo zdravje, »se bo morda udeležil kakšnega javnega dogodka in vernikom pokazal, da mu gre dobro«.

29. junija v katoliški Cerkvi obhajamo slovesni praznik apostolov Petra in Pavla, zavetnikov Rima. Na ta dan novoimenovani nadškofje metropoliti s papežem obhajajo slovesno bogoslužje v baziliki sv. Petra in ob tem prejmejo palij, simbol njihovega položaja.

Benedikt XVI. se je po umiku s papeškega položaja pred tremi leti doslej v javnosti pokazal šestkrat. Udeležil se je dveh konzistorijev papeža Frančiška, 22. februarja 2014 in 14. februarja 2015. 27. septembra 2014 se je udeležil slovesnosti ob dnevu ostarelih. 27. aprila 2014 je somaševal med bogoslužjem ob kanonizaciji Janeza XXIII. in Janeza Pavla II., udeležil se je tudi bogoslužja ob beatifikaciji Pavla VI. 19. oktobra 2015. Bil je prvi romar, ki je 8. decembra lani stopil skozi sveta vrata vatikanske bazilike, potem ko je papež Frančišek uradno odprl sveto leto usmiljenja.

Papež Frančišek in Benedikt XVI. sta se že večkrat sestala na zasebnih srečanjih, nekatera med njimi so ovekovečena tudi na fotografijah.

Frančišek je Benedikta XVI. 23. marca 2013 obiskal v Castel Gandolfu, 2. maja istega leta je upokojenega papeža sprejel ob vrnitvi v Vatikan. Oba papeža sta 5. julija 2013 skupaj blagoslovila kip nadangela Mihaela v Vatikanskih vrtovih.

Papež Frančišek je Benedikta XVI. obiskal 23. decembra 2013 in mu voščil blagoslovljene božične praznike, upokojeni papež pa je štiri dni kasneje s Frančiškom obedoval v Domu sv. Marte.

Če se bo Benedikt XVI. 29. junija letos pokazal v javnosti, bo to zaznamovalo pomemben trenutek v njegovem življenju in služenju.

Joseph Ratzinger, kasneje Benedikt XVI., je duhovniško posvečenje prejel 29. junija 1951 v stolnici Marijinega rojstva in sv. Korbinijana v nemškem Freisingu. Mnogo let kasneje, 14. septembra 2006, se je kot papež tega dogodka v isti stolnici spominjal v nagovoru tamkajšnjim duhovnikom in stalnim diakonom. Vidno ganjeni Benedikt XVI. je tedaj dejal:

»Zdaj, ko sem spet v tej stolni cerkvi, me obdajajo številni spomini, ko pred seboj vidim svoje stare prijatelje, pa tudi mlade duhovnike, ki naprej prenašajo veselo oznanilo vere. Vračajo se spomini na moje posvečenje, o katerem je govoril kardinal Wetter.«

Ob pogledu na oltar je papež nadaljeval: »Tu sem ležal, razprostrt, obdan z litanijami vseh svetnikov, s priprošnjami vseh svetnikov. Spoznal sem, da na tej poti nismo sami, da z nami hodijo množice svetih, pa tudi živečih svetnikov, vernikov današnjega in jutrišnjega dne, ki nas bodrijo in spremljajo. Sledilo je polaganje rok, nazadnje pa je kardinal Faulhaber oznanil: ‘Iam non dico vos servos sed amicos’ –‘Ne imenujem vas služabniki, temveč prijatelji’; v tistem trenutku sem svoje duhovniško posvečenje začutil kot sprejem v občestvo Jezusovih prijateljev, poklicanih, da hodimo z Njim in oznanjamo Njegovo sporočilo.«

Vir: CNA
Foto: CNA

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh