Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bogoslužij in blagoslovov letos na pokopališčih ne bo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 10. 2020 / 16:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2020 / 08:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bogoslužij in blagoslovov letos na pokopališčih ne bo

Bogoslužij in blagoslovov letos na pokopališčih ne bo

Slovenski škofje so sprejeli nova navodila za zajezitev okužb, razdeljena v tri sklope.

FOTO: Tatjana Splichal



Slovenski škofje so, ob upoštevanju državnih predpisov in seznanitvi pristojnih državnih ustanov ter z namenom preprečitve širjenja okužb z novim koronavirusom in ohranitve zdravja vernikov, sprejeli in javno objavili nova navodila v času drugega vala epidemije covida-19, skladna z nedavno sprejetimi poostrenimi vladnimi ukrepi. Navodila škofov so razdeljena v tri sklope, in sicer za župnije iz rdeče označenih slovenskih statističnih regij, kjer je epidemiološko stanje najslabše (to so trenutno gorenjska, koroška, osrednjeslovenska, jugovzhodna, zasavska, posavska in savinjska regija), za župnije iz oranžno označenih statističnih regij (obalno-kraška, primorsko-notranjska, goriška, pomurska in podravska regija) ter splošna določila za vse župnije v Sloveniji. Navodila škofov, ki nadomeščajo doslej veljavna julijska, stopijo v veljavo v petek, 16. oktobra 2020, in veljajo do preklica. V primeru poslabšanja zdravstvenega stanja in zaostrovanja državnih navodil bo vsak škof ordinarij sprejel dodatne omejitve za svojo škofijo.


FOTO: Tatjana Splichal


Navodila za župnije iz rdečih regij

V župnijah iz rdečih regij so svete maše z ljudstvom do nadaljnjega odpovedane, dovoljene so le zasebne maše duhovnika brez vernikov. Kateheza (verouk) se do nadaljnjega za vse razrede izvaja na daljavo. Kateheti po navodilih Slovenskega katehetskega urada pripravijo snov za pouk po spletu, župnik pa spremlja in tedensko preverja potek kateheze na daljavo. Na daljavo se izvajajo tudi vsa župnijska srečanja (zakonske skupine, duhovne vaje …). Cerkveni pogrebi so dovoljeni ob upoštevanju državnih navodil, na čas izboljšanja epidemiološkega stanja oziroma preklica vladnega odloka pa se preložijo krsti, poroke, birme, prva sveta obhajila in druge župnijske slovesnosti.

Spovedovanje v spovednicah je dovoljeno le ob nameščeni ustrezni zaščiti med spovednikom in spovedancem ter zagotovljeni enoinpolmetrski razdalji med njima. Spovednico je treba redno zračiti in čistiti. Cerkve naj bodo, tako škofje, odprte za osebno molitev vernikov, toda od istočasni prisotnosti največ 10 vernikov, ki upoštevajo določila za preprečevanje epidemije.

Dovoljena je individualna duhovna oskrba (izključno zdravim) vernikov. Tako lahko zaradi izrednih razmer verniki, ki se maše ne morejo udeležiti, prejmejo sveto obhajilo izven obreda sv. maše. Duhovniki lahko (sploh ob nedeljah) določijo in pravočasno oznanijo posamezne ure, ko lahko vernikom podelijo sv. obhajilo in blagoslov, verniki pa lahko darujejo za cerkev in prejmejo oznanila. Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo: ob vstopu si mora razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in ohranjati dvometrsko medosebno razdaljo (razen družine in člani istega gospodinjstva). Za duhovnike in vernike je priporočena namestitev aplikacije #Ostanizdrav na pametnih telefonih.


FOTO: Tatjana Splichal


Navodila za župnije iz oranžnih regij

V župnijah iz oranžnih regij potekajo sv. maše do nadaljnjega z največ 10 (zdravimi) osebami, vključno z duhovnikom. Prednost imajo tisti, ki so darovali mašni namen. Maše so lahko samo v cerkvah in kapelah ob upoštevanju vseh higienskih in zaščitnih priporočil. Verniki morajo udeležbo predhodno – po telefonu, e-pošti, spletnem obrazcu – najaviti duhovniku in ob vstopu v cerkev oddati telefonsko številko. Ves čas obreda morajo vsi prisotni z duhovnikom vred nositi maske, vzdrževati medosebno razdaljo in si razkuževati roke. Med duhovnikom in verniki mora biti, razen pri obhajilu, vsaj trimetrska razdalja. Duhovnik ima med mašo pokrite ciborije s hostijami za vernike, obhajilo je dovoljeno prejemati le na roko. Rokovanje ob pozdravu miru se opusti, ljudskega ali zborovskega petja med mašo ni, darove za cerkev pa verniki oddajo v za to določen nabiralnik ali košaro. Po maši je treba cerkev temeljito prezračiti. Cerkve so lahko odprte za osebno molitev vernikov, hkrati jih je lahko naenkrat navzočih največ 10.

Do nadaljnjega so dovoljeni sveti krsti (izven maše), poroke in cerkveni pogrebi v zasebnem krogu do 10 oseb z enakimi pravili kot za obhajanje maš. Obhajila in birme so prestavljene na poznejši primernejši čas, spovedovanje v spovednicah pa je dovoljeno le ob nameščeni ustrezni zaščiti med spovednikom in spovedancem ter zagotovljeno razdaljo 1,5 metra med njima.

Do preklica je v »oranžnih« župnijah dovoljeno izvajanje verouka skladno z državnimi pravili za osnovne šole, torej do vključno 5. razreda osnovne šole, za ostale razrede se kateheza izvaja na daljavo. Kateheti po navodilih SKU pripravijo snov za pouk po spletu, župnik pa tedensko spremlja in preverja potek kateheze na daljavo. Ob upoštevanju vseh higienskih in zaščitnih priporočil so dovoljena pastoralna in župnijska srečanja do 10 osebe, niso pa do nadaljnjega dovoljene izvedbe duhovnih seminarjev in predavanj v izvedbi škofov, duhovnikov, redovnic, redovnikov in laikov, prav tako ne pogostitve ob verskih ali pastoralnih dogodkih. Karitativne ustanove delujejo po navodilih njihovih vodstev ob upoštevanju državnih predpisov.


FOTO: Tatjana Splichal


Splošna določila za vse župnije

Za vse slovenske župnije iz vseh regij pa veljajo splošna določila, ki med drugim določajo, da so do nadaljnjega pri bogoslužju prepovedani cerkveni pevski zbori in glasbene skupine, prav tako pevske vaje. V zakristiji je lahko med mašo ali drugim bogoslužjem le ena oseba, blagoslovljena voda v cerkvi ostaja umaknjena, verniki morajo ob prihodu v cerkev ali odhodu iz nje upoštevati medosebno razdaljo, spovedovanje v spovednicah pa je dovoljeno le ob nameščeni ustrezni zaščiti med spovednikom in spovedancem ter zagotovljeno razdaljo 1,5 metra. Spovedovanje po telefonu ali spletu je izrecno prepovedano. Bolniško maziljene je dovoljeno ob ustrezni zaščiti duhovnika in bolnika. Obiski bolnikov za prve petke so dovoljeni.

Duhovnik s simptomi bolezni ne sme maševati z udeležbo vernikov ali voditi drugih obredov. Duhovniki naj tudi ne prenašajo maš po spletu, v veljavi ostajajo televizijski in radijski prenosi ter tisti spletni, ki so namenjeni starejšim, bolnim in vsem, ki se maše v cerkvi ne morejo udeležiti. Lahko pa župniki po elektronskih medijih nagovorijo vernike, jih spodbujajo in z njimi molijo. Verniki, ki se ne bodo udeležili nedeljske maše, naj jo spremljajo po medijih, prejmejo duhovno obhajilo, posvetijo čas molitvi, branju Božje besede in dobrim delom ali pa se udeležijo svete maše med tednom. Škofje vsem vernikom, ki se ne morejo udeležiti nedeljskih maš, podeljujejo odvezo od nedeljske dolžnosti.


FOTO: Tatjana Splichal


Kako ob prihajajočih praznikih?

Na praznik vseh svetih, 1. novembra, in spomina na verne rajne, 2. novembra, letos niso dovoljena bogoslužja ali blagoslovi z udeležbo vernikov na pokopališčih in v cerkvah, prav tako ne organizirana molitev vernikov. Duhovnik naj sam blagoslovi pokopališče pri vhodu ali pokopališki kapeli in povabi vernike, naj molijo za rajne v domačem krogu. Tudi sicer škofje vabijo vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike in katoliška laiška gibanja k okrepljeni molitvi za zdravje, bolnike, zdravstvene delavce, blagoslov naroda in konec pandemije.

_ _ _

PREBERITE ŠE:

SŠK: v rdečih regijah odpoved maš

Novosti glede izvajanja verouka

Hojs: Prepoved verskih obredov v rdečih regijah

Svete maše do vključno četrtka

Maše do nadaljnjega skladno z navodili škofov

Namesto v nedeljo k maši med tednom?

Je prepoved verskih obredov protiustavna?

Do torka so sv. maše dovoljene

SŠK pričakuje pozitivno mnenje NIJZ

V Črni na Koroškem verouk na daljavo

Izredno pismo slovenskih škofov

»Upoštevajmo razum, znanost in strokovnost«

Ostani zdrav, namesti si aplikacijo

»Petje ne ogroža nič bolj kot govorjenje«

Škofje: zborovsko petje na prostem ali v zelo velikih prostorih

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh