Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Carlo Acutis, Božji influencer

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 10. 2020 / 13:21
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2020 / 13:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Carlo Acutis, Božji influencer

Antonia Salzano, mati novega blaženega, je spregovorila o svojem svetniškem sinu.

FOTO: Vatican Media

Blagor njim, ki prek spleta širijo veselo oznanilo: v Assisiju so včeraj za blaženega razglasili Božjega gorečneža Carla Acutisa, ki je zaradi levkemije umrl pred 14 leti v starosti 15 let. V začetku oktobra so v rojstnem mestu asiškega ubožca izpostavili Carlove posmrtne ostanke.

Če želi Cerkev doseči mlade ljudi, se jim mora približati. O tem je bil prepričan Carlo Acutis. In danes dejansko številne mlade lahko »srečamo« v virtualnem svetu svetovnega spleta. 15-letni Carlo Acutis, rojen leta 1991, je za posledicami levkemije umrl leta 2006. Zaslovel je s tem, da je po vsem svetu beležil evharistične čudeže in jih dokumentral na svoji spletni strani, ki jo je sam uredil v mesecih pred svojo smrtjo.

Svetost je nekaj, kar se tiče vseh nas

Carlova beatifikacija v Assisiju nas spodbuja k premisleku, kakšen pomen ima svetovni splet za današnjo Cerkev in kako lahko oznanjamo evangeljsko sporočilo v virtualni obliki. V dneh pred slovesnim razglašenjem za blaženega so se ob izpostavljenih Carlovih posmrtnih ostankih v molitvi zbirali številni verniki. O svojem svetniškem sinu je za spletni portal Vatican News spregovorila njegova mati Antonia Salzano:

»Carlovi posmrtni ostanki so bili nedotaknjeni tudi po več letih, predvsem njegovi notranji organi, njegovo telo pa so rekonstruirali in zdaj je na voljo za češčenje vsem, ki si tega želijo. Veliko vernikov je, veliko mladih, ki si želijo tega stika. Češčenje mojega sina je danes doseglo že vse kotičke našega planeta. Razglašen je za blaženega, toda svetost je nekaj, kar se tiče vseh nas. Obred beatifikacije nas pripravlja na življenje, ki čaka vse nas. Carlov zgled je izhodišče za tiste, ki želijo Evangelij postaviti v središče svojega življenja.«

Božji vplivnež

Današnjim generacijam, ki odraščajo ob družbenih omrežjih in svetovnem spletu, so liki, kakršen je Carlo, zelo blizu, saj je tudi on živel v svetu računalniških gesel in slikovitih podob. Kot pojasnjuje njegova mati, je najstnik svojo vero s pomočjo spletne strani vrstnikom posredoval v svežem in živem jeziku in na ta način dosegel veliko mladih. Okoli njega je nastalo tudi veliko pobud, kot je denimo video reportaža, objavljena na spletni platformi VatiVision, kjer objavljajo avdiovizualne vsebine s krščanskim navdihom, med uporabniki pa je bolj znana kot »Netflix Katoliške cerkve«.

»Pozornost medijev je osupljiva. Številni časniki, tudi posvetni, kot je britanski Times, ali televizijske hiše, kot je BBC, se zanimajo za Carla. Mislim, da zato, ker je moj sin v dialogu z današnjim časom, Cerkev pa prek njega prinaša sporočilo, povezano s svetovnim spletom in družbenimi omrežji. Vse skupaj je prišlo že tako daleč, da ga nekateri imenujejo kar 'Božji vplivnež', ali kot danes slišimo: 'Božji influencer'.«

Zaradi zavestne uporabe novih tehnologij Carla Acutisa v posinodalni apostolski spodbudi »Kristus živi« po sinodi o mladih leta 2018 navaja tudi papež Frančišek, ki mlademu svetniškemu kandidatu namenja celo poglavje. »Prepričani smo, da papež Carlovo sporočilo in delovanje nosi v svojem srcu,« pogovor zaključuje Carlova mati Antonia.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh