Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes goduje zavetnik interneta

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 04. 04. 2018 / 08:24
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2020 / 10:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes goduje zavetnik interneta

Danes goduje zavetnik interneta

Če vam internet ne dela, ali je povezava slaba, se lahko obrnete na njegovega zavetnika, Izidorja Seviljskega.
Če vam internet ne dela, ali je povezava slaba, se lahko obrnete na njegovega zavetnika, sv. Izidorja Seviljskega, ki goduje danes, 4. aprila, Ta svetnik je tudi zavetnik računalničarjev in računalnikov, interneta, šolarjev in študentov, hkrati pa je tudi narodni zavetnik Španije.

Še posebej v tem času izrednih ukrepov se lahko zahvalimo, da imamo internet, da lahko delamo, se pogovarjamo in gledamo s sorodniki in prijatelji, spremljamo maše in še kaj. Le ne pozabimo na zmernost in varno uporabo.

Vztrajno učenje pusti trajne sadove

Izidor Seviljski se je rodil okoli leta 556 v španskem mestu Kartagina. Zavzemal se je za izobraževanje in vodil več sinod in koncilov. Bil je velik učenjak in po njegovi zaslugi zahod pozna Aristotela.

S svojim bratom Leandrom, prednikom na seviljskem škofovskem sedežu, se je posebno odlikoval, ko je bilo treba arijanske Gote, ki so si podvrgli Španijo, prepojiti s katoliškim duhom. Brat ga je po smrti staršev poslal v samostansko šolo benediktincev.

Dolgo časa je begal okrog, dokler ni utrujen sedel k nekemu vodnjaku. Tu je opazil v kamnu precej veliko zarezo. Neka žena mu je pojasnila, da je ta zareza v trdem kamnu od slabotne vrvi, s katero so dvigali vedro. Izidor se je ob tem opogumil in spoznal, da bi vztrajno učenje tudi v njegovi duši zapustilo trajne sadove, in se je vrnil v šolo.

Tako je deček, za katerega je sprva kazalo, da ni ravno nadarjen, po vztrajnem učenju postal eden največjih velikanov duha in učenjakov ne samo svojega časa, pač pa tudi kasneje. Imenujejo ga kar »učitelj Španije«.

Napisal je enciklopedijo vsega znanja njegovega časa

Ko je umrl brat, škof Leander, so za naslednika izvolili Izidorja. Škofijo je modro vodil skoraj štiri desetletja. Širil je krščansko izobrazbo, pospeševal redovno življenje, zidal samostane in šole. Bil je velik govornik in je kot tak tudi nastopal na cerkvenih zborih. Bil je človek reda in discipline, poln očetovske dobrote in ljubezni. Zelo si je prizadeval za vzgojo duhovščine, imel pa je velik vpliv tudi na politično življenje. Ves čas je goreče ljubil svojo domovino in neutrudno deloval za blagor Cerkve v Španiji. Ustanavljal je šole in knjižnice za boljše izobraževanje, sklical je več sinod in koncilov (najbolj znani sta v Sevilji in Toledu).

Tudi sodelavci spletne strani www.druzina.si se priporočamo sv. Izidorju Seviljskemu.
Napisal je več knjig, njegovo zadnje in izredno delo pa je bila v srednjem veku zelo priljubljena Etymologiae, enciklopedija vsega znanja njegovega časa v 20 zvezkih, pa tudi knjigo Chronica majora, ki popisuje zgodovino od stvarjenja do leta 615.

S svojim ogromnim znanjem in enciklopedičnim načinom pisanja je marsikatero delo iztrgal pozabi.

Ko je zaslutil, da se mu bliža smrt, je predal škofovska opravila, razdal svoje imetje in se zatekel v posvečeno samoto cerkve sv. Vincencija. Opravil je javno pokoro in vse prosil odpuščanja. Umrl je 4. aprila leta 636.

Zavetnik interneta in narodni zavetnik Španije

Leta 1598 je bil razglašen za svetnika, 1722 pa za cerkvenega učitelja. Papež Janez Pavel II. je 7. februarja 2001 ravno zaradi omenjene enciklopedije vsega znanja tistega časa imenoval sv. Izidorja Seviljskega, zadnjega latinskega cerkvenega očeta, za zavetnika interneta.
Nalaganje
Nazaj na vrh