Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dečka se lahko vrneta domov

Za vas piše:
K. C.
Objava: 20. 10. 2016 / 09:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dečka se lahko vrneta domov

Vrhovno sodišče je presodilo, da je bil odvzem velenjskih dečkov nezakonit, pritožba CSD pa neutemeljena.

Foto: Tatjana Splichal

Vrhovno sodišče je v sredo, 19. oktobra, presodilo, da je bil odvzem velenjskih dečkov nezakonit, pritožba CSD pa neutemeljena.

S tem je o zadevi koroških dečkov odločilo tudi vsebinsko, saj je presodilo, da so bile babici kršene ustavne in konvencijske pravice do doma in do zasebnosti.  Dečka v tem trenutku ostajata pri rejnikih, čeprav ustava v 147.členu določa, a ima sodišče v takšnem primeru možnost odločiti o vseh tožbenih zahtevkih. Vrhovno sodišče tega ni storilo, ker o vprašanju vrnitve koroških dečkov k babici in dedku odloča mariborsko Upravno sodišče, ki pa v šestih (!) mesecih še ni sklicalo niti ene obravnave, kar je glede na starost otrok in način njune izločitve iz družine babice in dedka nadvse žalostno in skrb vzbujajoče.

Čimprej domov

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev je zahteval takojšnjo vsebninsko odločitev pristojnega sodišča, da se dečka nemudoma vrneta v ljubeče okolje k babici in dedku.

"Sreča in veselje! Fantka bosta lahko šla domov k starima staršema!" so zapisali pri Gibanju za otroke in družine. Zdaj od socialnih služb in ministrice pričakujejo, da ne bodo izigravali odločitve Vrhovnega sodišča in da bodo omogočili, da bosta otroka čimprej doma pri starih starših. Hkrati pa tudi želijo, da se bodo vsi vpleteni za zlorabe funkcij opravičili in fantkoma, ki so ju po krivici iztrgali iz naročja starih staršev, iz svojih žepov izplačali primerno odškodnino za vse gorje, ki so jima ga povzročili.

Zakonske rešitve

Metka Zevnik iz Gibanja za otroke in družine je v intervjuju za Družino spregovorila tudi o tem primeru, ki je gibanje spodbudilo, da je predlagalo, da se odvzame starševsko pravico tistemu od staršev, ki povzroči uboj ali težko telesno poškodbo drugemu zakoncu oz. partnerju, otroku ali starim staršem. "Če v družini pride do takega težkega primera, da je nekdo zaprt, odstranjen iz družbe zaradi takih nasilnih dejanj, se mu takrat odvzame starševska pravica. Tako ne more iz zapora upravljati z življenjem otroka, saj je to daleč od njegove koristi." Hkrati so predvideli tudi možnost posvojitve po starih starših. "S tem želimo ohraniti vezi v družini. Seveda se razume, da stara mama ne bo postala mama in stari oče ne bo oče, ampak preide nanju zgolj starševska skrb. Odnosi pa ostanejo seveda taki, kot so. Starši pa bi lahko tudi zapisali v neke vrste oporoki svojo voljo, kam naj gredo njihovi otroci, če bi se jim kaj zgodilo."

Preberite tudi:

Ne bomo odnehali! - družinski shod pred ministrstvom za družino za vrnitev vnukov staršem

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh