Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Devet nasvetov za doživet advent

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 27. 11. 2015 / 14:28
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Devet nasvetov za doživet advent

Devet nasvetov za doživet advent

Letos je lahko res drugače!

Jutri obhajamo prvo adventno nedeljo. Katoličani po vsem svetu se veselimo skorajšnjega Jezusovega rojstnega dne. Na katoliškem spletnem portalu Aleteia predstavljajo nekaj praktičnih nasvetov, kako se lahko čim bolje pripravimo na Odrešenikov prihod.

Pričakovanje Jezusovega rojstva se tiho prikrade v hladen poznojesenski čas in če se vdamo potrošniški mrzlici »veselega decembra«, ga zlahka prezremo ali pa se nanj spomnimo le med nedeljskimi bogoslužji in ko na adventnih vencih prižigamo vijolične sveče.

Toda adventni čas si zasluži našo pozornost. To je dar, preden se na nas začne izlivati obilje darov, vabilo, naj se ustavimo in se pripravimo na prihod Odrešenika, katerega rojstvo bomo kmalu znova obhajali.



Advent naj nam nekaj pomeni, še preden se v resnici prične. Devet nasvetov, ki jih navajamo, nam je lahko v pomoč, da bodo tedni pred božičnimi prazniki resnično sveti in radostni za nas in naše bližnje.

1. Opravite božične nakupe pred začetkom adventa.

Vem, to zveni skoraj nemogoče. In priznajmo, težko je razmišljati o božičnih nakupih, če še nismo obhajali zahvalne nedelje. Toda če opravimo večino nakupov pred začetkom adventa, si prihranimo veliko časa in stresa, kar nam da več energije, ki jo lahko posvetimo resničnemu pomenu adventa – molitvi ter umirjeni in zavestni navzočnosti pri pripravah na božične praznike. Kar nas privede do druge točke glede nakupov …

2. Dobro razmislite, kaj boste podarili.

Če namerno razmišljate, kje in kaj boste nakupovali, bosta advent in božič še bolj pomenljiva. Prihranite čas v prometu, na parkiriščih in v nakupovalnih središčih in nakupujte lokalno, če je to mogoče, ali pa preko spleta. Svoj težko prisluženi denar namenite za podporo domačim in tujim umetnikom in obrtnikom, pa tudi samostanom in redovnim skupnostim, ki ustvarjajo in prodajajo čudovite izdelke.

3. Letos si izberite največ tri adventne običaje in pri njih vztrajajte.

Prav vabljivo je, da bi ohranjali vse običaje, toda to je izvrsten recept za izgubo živcev. Odločite se, katere tri dejavnosti so za vas in za vašo družino letos najprimernejše in pri njih vztrajajte. Priskrbite si vse potrebno. Prav nič zabavno ni zadnji hip iskati sveč za adventni venec – ali pa celo dva tedna po tem, ko se je advent že pričel. Pripravite se pravočasno. Naredite venček, lahko ga tudi kupite. Poiščite družinske okraske za drevesce, ki ga boste postavili na sveti večer. Nakupite slaščice in druge male dobrote, ki jih bo Miklavž prinesel vašim najdražjim. Kakršni koli so že vaši običaji, nanje se pravočasno pripravite.

4. V letošnjem adventu redno prebirajte duhovna besedila.

Tudi če je vaš čas za vsakodnevno branje trenutno omejen na prebiranje sestavin v živilih, boste gotovo uspeli najti deset minut pred spanjem ali pa prve jutranje minute za adventno razmišljanje, za svetopisemski odlomek ali duhovno misel. Tovrstna besedila poleg Svetega pisma najdemo v številnih katoliških publikacijah.

5. Doma uredite kotiček za molitev.

Čas pričakovanja v molitvi je pravšnji za ureditev kotička za molitev v našem domu. Izberite ustrezen prostor – poznam nekoga, ki je za to izbral veliko garderobno omaro. Tudi če je to le široka okenska polica, na katero boste sedli, vam bo stalno mesto za molitev pomagalo, da boste srce in um osredotočili na adventno tematiko. Svete podobe, Sveto pismo, podobice z molitvami, knjižica duhovnih misli, nabožni kipci, sveče in rožni venci – to je le nekaj predlogov, s čim lahko okrasite svoj kotiček za molitev.

6. Recite ne.

Advent je dosti bogatejši, če ni prezaseden z najrazličnejšimi dejavnostmi. Vzemite v roke svoj rokovnik in označite obveznosti, ki jih morate opraviti – službena zabava, božični koncert vaših najmlajših in podobno. Nekaj večerov prihranite za adventna razmišljanja v tišini, za obisk večernic, prepevanje adventnih pesmi, pomoč krajevni Karitas … In dovolite si reči ne vsem drugim dogodkom – vsem dodatnim obveznostim, ki lahko odvrnejo vašo pozornost od temeljite duhovne priprave na advent. Težko je zavračati dobre stvari, toda vsak vaš ne pomeni da nečemu, kar je še pomembnejše.

7. V svoj urnik vnesite spoved.

Ko smo ravno pri obveznostih, danes se odločite, kdaj boste v letošnjem adventu opravili sveto spoved. Če si boste ta čas vnaprej rezervirali, med polnočno mašo ne boste obžalovali, da vam tokrat ni uspelo. Jezusu in vašim najbližjim ob letošnjem božiču podarite najlepše darilo – sami sebe v »novi« preobleki.

8. Pripravite adventno glasbo.

Glasba ustvari vzdušje. V adventnem času se sicer težko izognemo božičnim melodijam, ker jih je slišati vsepovsod, toda doma in v avtu si lahko predvajajte adventno glasbo.

9. Izberite poseben način obdarovanja.

V adventnem času naj bi se posebej posvetili ubogim in izkazali svojo velikodušnost. Veliko načinov obstaja, kako to storiti, toda obdarovanje je v adventnem času zelo pomenljivo, posebej, če imate otroke. Specite piškote za krajevne gasilce, v okrašenem kozarcu zbirajte kovance in jih podarite v dobrodelne namene, sodelujte v župnijskih dejavnostih. Poznam družino, ki vse leto zbira in nakupuje odeje iz flisa, v adventnem času pa jih med vožnjo po mestu deli brezdomcem. Te »vrečke blagoslova« za uboge so izvrstna zamisel za projekt, v katerega lahko vključimo tudi otroke.

Naj bo letošnji adventni čas resnično svet in doživet!

Vir: Zoe Romanovsky za www.aleteia.org
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh