Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

90 let Edija Gobca

Za vas piše:
K. H.
Objava: 22. 07. 2016 / 13:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
90 let Edija Gobca

90 let Edija Gobca

Danes praznuje 90. rojstni dan rojak iz Clevelanda, zvesti dopisnik Družine in avtor knjige o slovensko ameriških izumiteljih.

Danes, 25. julija, praznuje 90 let življenja dr. Edi Gobec, zaslužni profesor kentske državne univerze v Ohiu, ravnatelj slovenskega ameriškega raziskovalnega središča v Clevelandu in avtor knjig Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji, ki je izšla pri založbi Družina.



Slavljenec se je rodil sredi poletja leta 1926 v Celju mami Tereziji in očetu Albertu. Po materini strani je sorodnik svetovne popotnice Alme Karlinove in kot pravi, je svetovljanstvo, ki mu je v krvi, dediščina Karlinovih. Mladost je preživel v Tržišču pri Rogaški Slatini, zadnja leta pred drugo svetovno vojno pa kot dijak na klasični gimnaziji in gojenec malega semenišča v Mariboru. S sedemnajstimi leti, jeseni 1943, je moral v nemško delovno taborišče, leto pozneje pa je bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko. Pristal je v južni Franciji, kjer je prebegnil k francoskim partizanom in nato v angleško vojsko. Po vojni se ni vrnil domov, ker je tu zavladal komunizem, ampak je dokončal gimnazijo v Italiji in se leta 1950 odselil v ZDA.

V Ameriki je delal v tovarni, da si je zaslužil denar za študij na univerzi. S pridnostjo, vztrajnostjo in talenti je opravil izjemno znanstveno kariero: študiral je filozofijo, sociologijo in antropologijo na več univerzah in leta 1962 doktoriral na ohajski državni univerzi v Columbusu. Nato je poučeval na kentski univerzi v Ohiu, kjer se je tudi upokojil kot zaslužni profesor. S prof. Mileno, roj. Osenar, si je ustvaril družino, imata tri hčerke in več vnukov.

Slovenski rojaki v ZDA ga še bolj kot po poklicnem delu in znanstveni karieri poznajo po zbiranju in objavljanju gradiva o slovenskih ljudeh po svetu, njihovem delu in uspehih. Rezultat več kot šestdesetletnega dela je je bogat arhiv z več tisoč enotami, ki bo izjemen vir za raziskovalce prihodnjih generacij. Poleg arhiviranja je izdal okrog 20 knjig – večina od njih je bilo uspešnic in so razprodane –, izdal je tudi številne publikacije v angleščini, da je v veliki Ameriki premagoval, kot rad poudari, »nevednost o prispevku Slovencev v svetu«. Lani spomladi je pri založbi Družina izšla kniga Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji – slovenska različica je v enem letu že postala prodajna uspešnica založbe Družina, pred kratkim je izšel tudi angleški prevod.

Dr. Edi Gobec je bil za svoje delo deležen številnih priznanj. Ob 80-letnici so mu slovenski škofje podelili odličje sv. Cirila in Metoda za, kot so zapisali v obrazložitvi, »izredne zasluge na področju delovanja med Slovenci po svetu in ohranjanja narodne zavesti«. Ob jubileju leta 2006 mu je izročil priznanje tudi takratni predsednik vlade Janez Janša, ker je, kot so zapisali, »pomembno prispeval, da je resnica o Sloveniji prišla do tistih, ki so odločali v času naše vojne za osamosvojitev". Seznam nazivov in priznanj dr. Gobcu je še mnogo daljši: je član Slovenske teološke akademije v Rimu, Newyorške akademije znanosti, od leta 1970 je vpisan v seznam znamenitih Američanov.

V Družini smo dr. Edija Gobca že večkrat predstavili, nazadnje smo se z njim pogovarjali o knjigi Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji v reviji Praznična družina, preberete ga lahko v spodnji priponki.

Z ljubeznijo do domovine.pdfZ ljubeznijo do domovine.pdf


Slavljenec Edi Gobec z ženo Mileno.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh