Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dolgčas pri maši?

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 18. 08. 2017 / 13:47
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dolgčas pri maši?

Dolgčas pri maši?

Odpravite ga v sedmih preprostih korakih! Z rezultati bodite potrpežljivi. Tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu...

Mnogi mladi si iskreno želijo bolje sodelovati pri sveti maši, vendar imajo velike težave z osredotočanjem in zbranostjo. Ameriški duhovnik Joshan Rodrigues je v prispevku za katoliški spletni portal Aleteia opisal svojo izkušnjo z mladimi katoličani. Kot piše, so med najpogostejšimi izreki, ki jih sliši iz mladih ust, da je »pri maši dolgčas. Pridige so dolgočasne. Ne vem, zakaj moram k maši čisto vsako nedeljo.« Nekateri mladi v zadnjih klopeh se med mašo »zamotijo« s svojimi telefoni. Ko jih je nekoč vprašal, kaj počnejo, mu je eden izmed njih s povsem resnim obrazom odvrnil, da na Instagramu objavlja slike mašnega obreda, na Twitterju pa misli iz njegove pridige… »Predrznež mali (lol)«, piše oče Rodrigues, »pa me je dobil!«



Duhovnik v nadaljevanju predlaga sedem praktičnih korakov, ki bodo morda malce bolj osmislili obisk svete maše:

1. Pravočasno pridite v cerkev

Če v cerkev pridete najmanj deset minut pred začetkom maše, bodo stvari povsem drugačne. Imeli boste čas, da se »izklopite« iz hitrega življenjskega ritma, iz katerega ste prihiteli v svetišče. Če imate vse svoje glavne obveznosti ves čas v glavi, se gotovo ne morete zbrati, in ker je besedno bogoslužje na začetku maše, boste v mislih odtavali in boste občutno manj »pri srvari«. Čas pred mašo izkoristite za to, da pokleknete pred Bogom in se z Njim iz srca pogovorite. Darujte mu vse svoje veselje in vse izzive, s katerimi se soočate, in spoznali boste, da se Bog med sveto evharistijo pogovarja z vami.

2. Mati Cerkev hoče prav TEBE

Mladi so mi že večkrat dejali, da se čutijo bolj povezani z evharistijo, če imajo pri maši kakšno zadolžitev. Na voljo je veliko možnosti: petje na koru, branje beril, zbiranje prostovoljnih darov, ministriranje, ali pa krašenje cerkve. Če se vključite v eno izmed teh skupin, se bo vaša pozornost usmerila na dogajanje v cerkvi, bolj boste pozorni in osebno vpleteni. Pripadnost kakšni izmed naštetih skupin ima številne pozitivne učinke tako na vaše osebno kot tudi družabno življenje.

3. Molite »v poslovnem razredu«

Zakaj si vsakdo želi sedeža v prvi vrsti, kadar gre na koncert ali ogled športne tekme, v cerkvi pa si mnogi ljudje izberejo zadnjo vrsto? Ne ozirajte se po prostih sedežih v zadnjem kotu cerkve, še posebej, če je spredaj dovolj prostora. Pravijo, da so prve klopi deležne večje milosti! No, šalo na stran, ampak sedenje v prednjih klopeh vam bo pomagalo, da se boste izognili najrazličnejšim motnjam. Ali želite biti do skrajnosti pravoverni? Opravičite se svojim prijateljem in vrstnikom in sedite čisto posebej – povsem sami – ves čas, dokler traja sveta maša, predvsem v primeru, če prijatelji pogosto motijo vašo zbranost. Še vedno se jim lahko kasneje pridružite. Morda vas bodo prijatelji sprva malce zbadali, na koncu pa vas bodo spoštovali. Molite za svoje prijatelje!

4. Pridite na plano vsi, ki prepevate pod prho

V roke vzemite pesmarico in se pridružite petju. Poskušajte razumeti besede, ki jih v pesmi izgovarjate. Ne skrbite, če niste ravno nadarjeni za petje; večina ljudi ni. Tisti, ki so, običajno prepevajo v cerkvenem zboru. Ali si predstavljate, kako bi vam bilo dolgčas, če bi šli na koncert in ne bi poznali ene same pesmi? Točno tako! Sodelovanje v dogajanju, četudi sprva brez večjih rezultatov, vas bo daleč pripeljalo. Ne pričakujte pa takojšnjih rezultatov.

5. Vaja v tvitanju

»Pridige so tako dolgočasne!« Kako pogosto to slišimo? In drži, včasih duhovnika res malce zanese, toda pridige so precej zanimive, če jim resnično prisluhnete. Duhovnik je v pripravo pridige gotovo vložil precej truda. Če se dolgočasite tudi med šolskimi urami ali predavanji, med gledanjem večernih poročil, med prebiranjem objav na Facebooku, potem se vprašajte, ali ni morda težava v vas samih. Zastavite si izziv: prisluhnite pridigi in poskušajte povzeti njeno bistvo v 140 znakih ali pa še manj. Potem, po maši, povzetek pridige objavite na Twitterju. Dosti težje je, kot si morda predstavljate.

6. 167 proti 1

Ne pozabite, da je evharistija zahvaljevanje, in če greste v cerkev le ob nedeljah, potem Bogu svojo polno pozornost namenjate le eno uro, morda še manj. Preostalih 167 ur v tednu vam Bog podarja in vam ni prav nič v napoto. Vprašajte se, koliko dobrega ste že prejeli od Gospoda. Ali se ne spodobi in je pravično, da vsaj eno uro na teden z vsem srcem slavimo svojega Stvarnika?

7. Popolna 7 – Marija

Sklepna beseda pripada Mariji, Kraljici nebes in zemlje in naši Materi. Med mašo se priporočite Mariji za njeno priprošnjo. Molite in jo prosite, naj vas vodi in vam vlije moči. Vedno je bila ob strani Gospodu in vedno bo stala ob strani tudi vam. Nobeno človeško bitje vas ne razume bolje od Marije.

Upoštevajte teh sedem nasvetov in počasi boste odkrili, kako se pred vami odpira lepota evharistije. Kot vse druge dejavnosti tudi ta zahteva svoj čas. Ne pričakujte, da boste že prvo nedeljo kot prerojeni. Vsi dobri okusi se razvijejo s časom in potrpljenjem. Ne morete že kar prvi dan ustvarjati veličastne glasbe. Tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu.

Vir: www.aleteia.com
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Nalaganje
Nazaj na vrh