Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Domačini sprejeli ljubljanskega nadškofa Zoreta

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 26. 01. 2015 / 10:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Domačini sprejeli ljubljanskega nadškofa Zoreta

Domačini sprejeli ljubljanskega nadškofa Zoreta

Nadškof Stanislav Zore je v nedeljo, 25. januarja, pozdravil župljane svoje domače župnije na Selih pri Kamniku.

Čeprav ima nadškof Stanislav Zore domovanje v ljubljanski nadškofiji, se je v nedeljo, 25. januarja, z veseljem vrnil v svojo domačo župnijo Sela pri Kamniku, kjer so mu pripravili prisrčen in gostoljuben sprejem. Že v Kavranu, na začetku selske župnije, je nadškofa in vse obiskovalce pozdravila njegova fotografija z napisom »Gospod nadškof, pozdravljeni v domačem kraju«. Še več besed veselja pa je bilo med mlaji vse do župnijske cerkve, kjer je bilo zapisano Zoretovo nadškofovsko geslo: »Veselite se v Gospodu!«. Za pozdrav svojega rojaka so izbrali nedeljo po godu svete Neže, zavetnice župnijske cerkve, h kateri jih je nadškof metropolit povabil, naj se obrnejo po pomoč v stiskah in težavah.

V Podhruški so nadškofa sprejeli gasilci, lovci in domačini v narodnih nošah. Pri maši v župnijski cerkvi pa sta častnega gosta nagovorila poleg drugih domači župnik Danijel Kaštrun in rojak jezuit Janez Poljanšek. Ponosni verniki so prvemu (nad)škofu iz župnije Sela in kamniške dekanije čestitali in mu zaželeli vse dobro v novi službi. Podarili so mu dva jagenjčka, kopijo slike sv. Neže z glavnega oltarja slikarja Jurija Tavčarja (kopijo je izdelal slikar Jože Kramberger), Marijino podobo in v les vrezano zadnjo večerjo, ki je delo Janeza Princa iz Kamnika.



Nadškofu so v Podhruški postregli s kruhom in soljo, po maši pa je na Selih sledila pogostitev z domačimi dobrotami.

Nadškof Zore je v pridigi med mašo poudaril, da se moramo v težkih časih povezati. »Če držimo skupaj, smo sposobni rešiti vse težave!« Svet bo tako »v resnici začel postajati božje kraljestvo«, vendar le, če se bomo »odprli zanj, v katerem živimo, se gibljemo in smo«. Na koncu pa je pozval: »Spreobrnite se in verujte evangeliju!« Vsakemu obiskovalcu je med darovanjem segel v roko in mu podaril žepno izdajo vseh štirih evangelijev. Ob koncu maše pa se je zahvalil vsem organizatorjem in udeležencem dogodka: še posebej župniku Danijelu Kaštrunu, sodelovalo pa je še mnogo župljanov.



Med mašo sta pela Mešani cerkveni pevski zbor pod vodstvom zborovodje in organista Andreja Kotnika in otroški cerkveni pevski zbor, oba s Sel, ki ga je vodila Jana Trebušak, glasbena skupina iz okolice je zapela pesem Pastirček, z recitiranjem pesmi iz Zoretove pesniške zbirke Podest življenja pa sta nadškofa razveselili Marta Šuštar in Jana Trebušak. Uvodni pozdrav miru so pripravili animatorji oratorija. Zvonili pa so pritrkovalci iz Mengša. Maše so se udeležili nadškofovi sorodniki in drugi domačini iz Znojil ter predstavniki krajevnih skupnosti Sela in Srednja vas in kamniške občine, med njimi tudi župan Marijan Šarec.


Sprejem v Podhruški


Nadškof je med drugim prejel kopijo oltarne slike sv. Neže in dve jagnjeti.


Župljani so se "veselili v Gospodu".


Dobrodošlica ljubljanskemu nadškofu ob cesti v Kavranu

Fotografije: Jože Pavlič

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh