Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dovolimo, da nas Marija objame

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 14. 08. 2017 / 21:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dovolimo, da nas Marija objame

Dovolimo, da nas Marija objame

Na predvečer praznika maše in procesije v Marijinih božjepotnih svetiščih. V narodnem svetišču na Brezjah je slavje vodil br. Miran Špelič.

Večer pred praznikom Marijinega vnebovzetja je bilo slovesno v vseh šestih škofijskih romarskih svetiščih: na Ptujski gori in Sveti Gori, v Petrovčah in Turnišču, na Zaplazu in Brezjah, pa tudi v številnih drugih Marijinih svetiščih. Kot je tradicija na vigilijo pred velikim šmarnom so bile po maši procesije z Marijino podobo ali kipom, ob molitvi rožnega venca, prepevanju litanij in Marijinih pesmi so se verniki z lučkami v rokah pripravljali na slovesen praznik..



V narodnem svetišču na Brezjah je večerno mašo ob somaševanju rektorja svetišča p. Roberta Bahčiča, p. Milana Kadunca in "romskega župnika" Petra Kokotca daroval letošnji srebrnomašnik br. Miran Špelič. V nagovoru je izpostavil simbolni objem med materjo in sinom na podobi brezjanske Marije: »Jezus objema svojo mater in Marija objema sina. To je nežen objem, ni krčevito oklepanje. In vendar je objem nerazdružljiv. Marija nas uči, kako je treba objeti Jezusa in kako naj se pustimo mi objeti njej,« je dejal br. Špelič in dodal, da ker se je Marija pustila objeti svojemu Sinu, ni mogla biti daleč od njega v njegovi slavi: »Ko je Jezus odšel, je odšel na način, da je lahko ostal blizu vsem. Na zemlji je bil blizu skupini učencev, v nebeški slavi je postal blizu ljudem vsega sveta, ljudem vseh časov.« Zato, je nadaljeval srebrnomašnik, ko Marija v nebeški slavi objema svojega Sina, objema tudi vse sinove pod križem, objema vsakega od nas. Da bi tudi mi stopili v Jezusov objem, objem slave.

Ko gre Marija v nebeško slavo, je nadaljeval br. Špelič, nas torej ne zapušča, ampak nam pokaže, kje je naše mesto. Pokaže nam, kam človek lahko pride. »Z odhodom nas Marija uči: ko nas je z odhodom zapustila, nas še bolj tesno objema. Da bi tudi mi prišli do Kristusovega, božjega objema. To je objem usmiljene, nežne ljubezni, na katerega se moramo pripraviti tukaj in zdaj.« Brat Špelič je povabil zbrane, naj v žalosti, veliki ali majhni, naj bo smrt, izguba, bolezen, skrbi stopijo do nebeške Matere, kajti v žalosti je človeku še posebej blizu: »Stopimo do nje in dovolimo, da nas objame na svoj skrivnosten način. Tega ne bomo čutili okrog ramen, lahko pa to začuti naše srce. Takrat bomo začutili, da nas ne objema le Marija, ampak skupaj z njo tudi njen Sin – kot je upodobljeno na milostni brezjanski podobi. Tn takrat se bo žalost preobrazila v veselje, v veselje, ki ne bo imelo konca.«


Po maši so zbrani romarji – nekateri so prišli peš sto kilometrov in več – ob prepevanju litanij Matere božje v procesiji z lučkami milostno podobo Marije ponesli po vasi Brezje.




Duhovnik Peter Kokotec je spodbujal k petju in molitvi številne Rome




Številni romarji so na Brezje prišli peš ali s kolesom, romarja na fotografiji sta več dni peš romala iz Žirov.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh