Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dvom v nov migracijski sporazum Evropske komisije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 09. 2020 / 11:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2020 / 11:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dvom v nov migracijski sporazum Evropske komisije

Evropska Caritas: novi sporazum je obsojen na propad.
Caritas Europa kritično ocenjuje včeraj predstavljeni predlog Evropske komisije za nov migracijski sporazum. Obstaja bojazen, da se bo z novim modelom ponovil tisti iz Morie, je dejala glavna tajnica Caritas Europa, Maria Nyman. Pri človekoljubni organizaciji se bojijo, da bo s preverjanjem istovetnosti na zunanji meji in hitrejšimi postopki za pridobitev azila pravica do političnega zatočišča zvodenela in bo še več beguncev moralo ostajati v zaprtih tipih begunskih taborišč.

Poleg tega je Nymanova kritična, da države članice niso obvezane sodelovati pri sprejemu prosilcev za azil. »Brez pravičnega sistema razdelitve prosilcev za azil po vsej Evropi, ki upošteva družinske in osebne vezi oseb v postopku, je novi sporazum obsojen na propad,« je prepričana Nymanova.

Evropska komisija je predlagala hitrejši postopek za pridobitev azila in pravičnejšo razporeditev bremena v evropski begunski politiki. Predlog predvideva obvezno preverjanje istovetnosti, zdravja in varnosti prosilcev v prvi državi sprejema v obdobju petih dni.

Države članice naj bi nato imele več možnosti, kako prispevati svoj delež k evropski begunski politiki. Lahko bi recimo sprejele migrante iz držav na zunanji meji Evropske zveze, podpirale države pri vračanju zavrnjenih prosilcev za azil ali pomagale pri sodelovanju z neevropskimi državami.

Imenovali naj bi tudi koordinatorja, ki bi nadziral vračanje zavrnjenih prosilcev. Po podatkih Evropske komisije v Evropski zvezi na leto povprečno zavrnejo okoli 370.000 kandidatov, le tretjino pa jih dejansko tudi vrnejo v državo izvora. Zato bi bilo treba po mnenju komisije okrepiti sodelovanje med izvornimi in prehodnimi državami, iz katerih prosilci za azil prihajajo v Evropsko zvezo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh