Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropa obhaja svoj dan

Za vas piše:
STA
Objava: 09. 05. 2016 / 09:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropa obhaja svoj dan

Na ta dan se spominjamo Schumanove deklaracije, predloga političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljalo trajen mir med evropskimi narodi.

V Evropski zvezi danes obhajamo dan Evrope, s katerim se države članice spominjajo Schumanove deklaracije, predloga političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljalo trajen mir med evropskimi narodi. Ob dnevu Evrope bodo evropske ustanove odprle svoja vrata, po Evropski zvezi, tudi v Sloveniji, pa so predvideni številni dogodki in prireditve.



Tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman je v deklaraciji, ki jo je predstavil 9. maja 1950, predlagal ustanovitev evropske skupnosti za premog in jeklo (ESPJ), katere članice bi združile svojo proizvodnjo premoga in jekla. S tem je vojna med zgodovinskima tekmicama Francijo in Nemčijo postala »ne samo nesprejemljiva, ampak materialno neizvedljiva«, kot piše v deklaraciji.

ESPJ so sestavljale Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg in je bila prva od nadnacionalnih evropskih ustanov, ki so se pozneje oblikovale v to, kar je danes Evropska zveza.

Dan Evrope po vseh državah članicah praznujejo s številnimi dogodki in prireditvami. Med drugim bodo za javnost odprle vrata evropske ustanove v Bruslju in Luksemburgu. Evropski parlament je v Strasburgu odprl vrata v nedeljo, medtem ko bo v Evropskem parlamentu in na sedežu Evropske komisije v Bruslju dan odprtih vrat 28. maja.

Z dnem Evrope se končuje tudi teden Evrope. Rdeča nit vrste dogodkov, ki so se v okviru tedna Evrope zvrstili letos pod sloganom Sklenimo krog, je krožno gospodarstvo.

V državnem zboru so dan Evrope obeležili v petek s slavnostno sejo parlamentarnega odbora za zadeve Evropske zveze z naslovom Evropska zveza v vsakem slovenskem kraju. Na njej so predstavili pet projektov evropske kohezijske politike v Sloveniji v obdobju 2007 - 2013. Odprli so tudi razstavo o izbranih projektih, ki bo na ogled do četrtka.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh