Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Igrišče združilo mlade iz 15 držav

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 06. 05. 2019 / 10:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2019 / 13:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

Igrišče združilo mlade iz 15 držav

Slovenija gostila jubilejne 30. mednarodne salezijanske igre mladih.

Foto: Tadej Velenšek

»Igrišče združuje!« je bilo geslo že 30. mednarodnih salezijanskih iger mladih, ki so minuli teden v Ljubljani v eno povezale mlade iz različnih verskih in kulturnih okolij. Slovenija je bila tokrat že tretjič gostiteljica in je privabila skoraj tisoč mladih športnikov in prek 200 spremljevalcev iz 14 evropskih držav in Egipta, po zaslugi organizacije Mladinski ceh je sodelovala tudi ekipa mladih azilantov iz dijaškega doma v Postojni. Mladi športniki, tako fantje kot dekleta, od 13. do 18. leta starosti so se pomerili v futsalu, košarki, odbojki in namiznem tenisu. Na zaključni slovesnosti so vsi udeleženci prejeli medalje, zmagovalci pa pokal v obliki Slovenije.

Salezijanske igre mladih niso le športni dogodek

Vzdušje v športnem parku Kodeljevo je bilo v počitniškem tednu športno, navijaško, mladostno in razigrano, po besedah salezijanskega duhovnika Matilda Domića izjemno domače in ljubeče. Kot je povedal, so vsakodnevno druženje začeli z znamenjem križa in molitvijo v vseh jezikih. En šotor so za teden dni spremenili v kapelo, kjer so vsak dan v različnih jezikih darovali več maš, slovesno mašo na sklepni dan pa je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Salezijanske igre mladih niso le športni dogodek, njihova vrednost je tudi v povezovanju mladih z različnih okolij ter v duhovnem programu. Vrhunec duhovnega »treninga« je bil zagotovo slavilni večer z glasbeno skupino Abend.

»Šport je priložnost oz. dejavnost, kjer mladi lahko preizkusijo samega sebe in se učijo za življenje, in tukaj vidimo priložnost za vzgojo in evangelizacijo, osebno in duhovno rast. Mladim želimo pomagati, da zrastejo v poštene in dobre državljane in kristjane,« je poudaril vodja dogodka Boštjan Jamnik. Papež Frančišek in Cerkev želita, da smo kristjani tam, kjer so otroci in mladi, zato je nujno, da je Cerkev prisotna tudi v športu. Ena oblika promocije pastorale športa je zagotovo tridesetletna tradicija salezijanskih iger, zavetnik letošnjih je bil Božji služabnik, slovenski salezijanec Andrej Majcen, ki je dobro razumel pomen športa kot vzgojnega pristopa. Ambasadorji dogodka so bili namiznotenisač Darko Jorgić, odbojkar Jan Kozamernik in košarkar Jaka Blažič.

Ob robu dogodka so mladim iz tujine razkazali tudi Ljubljano in Slovenijo, odpeljali so jih v Postojnsko jamo, na Bled ter z ladjico po Ljubljanici. Celotnega dogodka pa ne bi bilo brez močne ekipe prostovoljcev, večinoma dijakov in študentov. Vseh je bilo blizu 200. Predsednik mednarodne organizacije salezijanskih športnih iger Georg Leibold se jim je zahvalil za požrtvovalno pripravo in pomoč.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh