Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

In memoriam Janez Zupet (1944-2016)

Za vas piše:
K. H.
Objava: 29. 03. 2016 / 10:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
In memoriam Janez Zupet (1944-2016)

In memoriam Janez Zupet (1944-2016)

Umrl je duhovnik, prevajalec in lektor, profesor Janez Zupet.

V torek, 29. marca, je odšel h Gospodu msgr. prof. Janez Zupet, duhovnik ljubljanske nadškofije. Po mašniškem posvečenju leta 1971, je bil dve leti kaplan v župniji Mavčiče, nato pa je odšel v koprsko škofijo, kjer je bil prefekt v Malem semenišču, profesor v Srednji verski šoli in Škofijski gimnaziji v Vipavi ter duhovni pomočnik v župniji Vipava. Odlikoval se je kot zavzet prevajalec in lektor. V sredo, 30. marca, bo od 15. ure naprej ležal v župnijski cerkvi v Horjulu. Ob 20.00 se bodo s sveto mašo od njega poslovili dekanijski in drugi duhovniki. V četrtek, 31. marca, bo ob 15.uri v župnijski cerkvi v Horjulu pogrebna sveta maša, po maši bo pogreb.



Janez Zupet se je rodil med drugo svetovno vojno v Ljubljani, a kmalu po vojni se je morala družina z Ježice, kjer je bil oče občinski tajnik in cerkveni organist, prisilno odseliti. Zatočišče je šestčlanska družina – Janez ima starejšega brata Krištofa in mlajši sestri Marijo in Ano – našla v Horjulu, od koder je bila doma mama, kasneje so si tam zgradili nov dom. Ob spodbudi horjulskega župnika Nastrana se je vpisal na ljubljansko klasično gimnazijo, po maturi leta 1963 pa na Filozofsko fakulteto, smer anglistika in indoevropsko primerjalno jezikoslovje. Na smrtni postelji je mami povedal, o čemer je razmišljal že v gimnaziji: stopil bo v bogoslovje. Ob študiju na Teološki fakulteti je »skrivaj« delal izpite in končal vzporeden študij tudi na Filozofski fakulteti. Po duhovniškem posvečenju leta 1971 je bil eno leto duhovni pomočnik v Mavčičah na Gorenjskem, nato pa ga je nadškof Pogačnik poslal v Vipavo – bil je prefekt v Malem semenišču, na Srednji verski šoli je prvo leto učil verouk in telovadbo, kmalu pa še francoščino in angleščino, po potrebi še nemščino in latinščino. Po ustanovitvi Škofijske gimnazije je na gimnazijce poučeval latinščino.

Biblicista Jurij Bizjak in Otmar Črnilogar sta Zupeta povabila v svetopisemsko prevajalsko ekipo. S prevajanjem in lektoriranjem je sodeloval pri izdajah treh izdajah Svetega pisma: jubilejnemu, Standardnemu in pri Jeruzalemski izdaji. Poleg tega je ustvaril izjemno obsežen lektorski in prevajalski opus. Poslovenil je velike teološke in filozofske pisce: Pascala, Newmana, Mertona, Bubra, Kierkegaarda, Gilsona in druge, za lepo slovenščino pa poskrbel v desetinah religioznih knjig – nanj se za jezikovni pregled obračajo najboljši pisci in prevajalci, med založniki pa že desetletja velja: »Če Zupet pregleda knjigo, v njej ne bo napak in jezik bo lep.«

Pri založbi DRUŽINA so izšli njegovi prevodi: Th. Merton, Luč nevidne resnice (1981), Ch. de Foucauld, Pisma in zapiski (1991), Th. Merton, Nihče ni otok (1998), sv. Janez Vianney, Življenje je več kot jed (2000), J. Pieper, Razumnost in pravičnost (2000), Srčnost in zmernost (2000), Vera, upanje, ljubezen (2002), E. Gilson, Duh srednjeveške filozofije (2002) in več zvezkov Cerkvenih dokumentov. Zupetovo zadnje veliko delo je bil jezikovni pregled novega Misala.

Kot publicist je sodeloval pri raznih revijah (Družina, Božje okolje, Revija 2000, Kristjanova obzorja). Od leta 1999 je bil v uredniškem odboru mednarodne revije Communio.

S cerkvene strani je leta 2000 kot priznanje za svoje prevode prejel papeško odlikovanje častni naslov monsinjor. Na Tomaževi proslavi letos marca pa mu je Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani podelila naziv častni senator za zasluge na znanstvenih področjih, kot so zapisali v utemeljitvi:

za odlično poznavanje in poučevanja tujih jezikov,

za izjemno razgledanost v klasični filologiji in humanistiki,

za strokovno prevajanje Svetega pisma iz izvirnih jezikov,

za prenovljeni prevod Rimskega misala iz latinskega izvirnika,

za vrhunske prevode trajno veljavnih filozofskih in teoloških del,

za nesebično lektorsko, uredniško in mentorsko delo

in za zgledno pedagoško in dušnopastirsko delovanje.

Več o Janezu Zupetu si lahko preberete v arhivu Družine:

Portret tedna, januar 2014 : http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/7D4900AB5231D369C1257C6800337E2C

pogovor z Janezom Zupetom, februar 2011

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/60-8-NasPogovor-1

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh