Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iraški kristjani čutijo papeževo bližino

Za vas piše:
K. C.
Objava: 28. 07. 2015 / 10:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iraški kristjani čutijo papeževo bližino

Iraški kristjani čutijo papeževo bližino

Patriarh Louis Raphael I. Sako je 27. julija v italijanskem mestu Jelsi prejel mednarodno nagrado traglia – etnije in skupnosti.
Patriarh kaldejskih katoličanov, Louis Raphael I. Sako, je v ponedeljek, 27. julija, v italijanskem mestu Jelsi, blizu Campobassa, za svoje delo pri zaščiti manjšin prejel mednarodno nagrado la traglia – etnije in skupnosti. Gre za priznanje s področja varovanja tradicije, njenega okolja, varstva človekovih pravic, dostojanstva in kulturne ter verske istovetnosti majhnih skupnosti in narodnosti. »Ta nagrada ni zame osebno, ampak za vse, ki delajo za mir, za dialog,« je dejal v pogovoru za Radio Vatikan patriarh in dodal, da je nagrada namenjena vsem, ne le kristjanom, ampak tudi muslimanom, ki si želijo boljši svet.

V pogovoru za Radio Vatikan je tudi predstavil razmere v Iraku. Dejal je, da čutijo papeževo bližino in molitev kristjanov, vendar potrebujejo mednarodno posredovanje za spopad s terorizmom samooklicane Islamske države. Sako je povedal, da je stanje v Iraku slabo, vojna je povzročila veliko smrtnih žrtev in uničenje, okrog 120.00 ljudi je beguncev. Kristjani trpijo zaradi vojne med suniti in šiiti ter vojne na Bližnjem vzhodu. Cerkev je preganjana. Patriarh je dejal, da je povsod velika psihološka depresija. »Vsi se sprašujejo, kakšna bo prihodnost.«

Kristjani še vedno zapuščajo Irak. Po mnenju patriarha Saka pa mednarodne skupnosti ne zanima dobrobit ljudi, temveč so v ospredju gospodarski interesi, kar pa ne prinaša miru. »Proizvajati orožje pomeni tudi proizvajati vojne. Zato je potrebna obnova politike in gospodarstva, pa tudi religije. Muslimani bi morali islam razlagati tako, da bi odkrili pozitivno sporočilo za človeško življenje in spoštovanje človeškega dostojanstva,« je dejal patriarh Sako. Boj proti terorizmu samooklicane Islamske države je po njegovem mnenju nujno učinkovito mednarodno ukrepanje, saj te države ne morejo premagati Isisa, ki je država: ima denar, prodaja nafto, ima orožja in veliko borcev, ki jih je vedno več.

Patriarh je na novinarjevo vprašanje, kaj lahko za kristjane v Iraku naredijo kristjani od drugod, odgovoril, da lahko pomagajo, najbolj pa potrebujejo njihovo prijateljstvo, solidarnost in bližino. »Molitev lahko dela čudeže, spremenijo srca ljudi. Potrebno je spreobrnjenje in pomirjenje med politiki,« je opozoril Sako in dodal, da iraški kristjani čutijo bližino papeža Frančiška, vendar pričakujejo tudi njegov pastoralni obisk. »Potrebujemo njegovo navzočnost med nami, da bi nam moč in veliko upanja, ne le kristjanom, ampak vsem,« je še dejal kaldejski katoliški patriarh Sako.

Vir: IKA, foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh