Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz divje narave v našo kuhinjo

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 28. 09. 2013 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2013 / 12:09
Iz divje narave v našo kuhinjo

Iz divje narave v našo kuhinjo

Drnulje so plodovi rumenega drena (lat. Cornus mas), ki spomladi zgodaj zacveti z lepimi rumenimi cvetovi, veje so zato sestavni del butaric. V tem času rdeči plodovi dozorijo in dobijo rdeče rubinasto barvo. Rdeče in čvrste na otip so jajčaste »češnje«, kisle kot vrisk, ko pa njihova barva potemni in se malce zmehčajo, postanejo po okusu podobne divjim češnjam. Plodovi divje rastočih dreves so bolj drobni, za dolžino nohta na palcu, in malo bolj vitki. Gojene sorte, ki jih tudi že zasledimo v naših vrtovih, so debelejše, a še vedno precej drobne. Plodovi vsebujejo precej vitamina C, več kot limone pektinov, antioksidantov, zlasti v obliki antocianinskih barvil, ter celo paleto mineralov. Drnulje so torej prava izbira v boju proti virusom in jesenskim prehladnim obolenjem, ki že razsajajo v tem času. V ljudskem zdravilstvu že stoletja velja, da je mogoče z drnuljami uspešno zniževati povišano telesno temperaturo, zdraviti prehlad in razkuževati grlo in dihalne poti, čistiti črevesje...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh