Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Henrik Newman

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 08. 10. 2020 / 08:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2020 / 09:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Henrik Newman

Janez Henrik Newman

Mož, ki je bil prištet med svetnike šele pred letom dni.

FOTO: splet/arhiv Družine.

Življenjska pot Janeza Henrika Newmana (1801–1890), spreobrnjenca iz Anglikanske v Katoliško cerkev, je tesno prepletena s splošnim dogajanjem na Britanskem otočju. Tam je Newman desetletja poglabljal svojo vero in svoj odnos z Bogom.

Nezadovoljstvo nad Anglikansko cerkvijo

Sprva je bil učenjak v Oxfordu. Ob profesorskem in župnijskem delu pa je našel tudi čas, da je začel prebirati spise cerkvenih očetov, ki jih imenoval kar za svoje prijatelje. Kasneje je menda celo rekel, da »so ga prav cerkveni očetje napravili za katoličana«.

Tako se je navdušil za mnoge svetnike in teologe, ki so branili pravo vero v prvih stoletjih krščanstva. Srečanje z njimi je v njem vzbudilo nezadovoljstvo nad anglikansko državno Cerkvijo v 19. stoletju. Prenova, ki jo je skušal izvesti z nekaterimi somišljeniki, je kasneje dobila ime oxfordsko gibanje, ki je nasprotovalo vplivu laične oblasti in si je prizadevalo za zbližanje s Katoliško cerkvijo.

Njegovo zaupanje v Anglikansko cerkev in splošno versko dogajanje na tamkajšnjem območju se je zaradi različnih okoliščin postopoma krhalo. Zatočišče je našel v Katoliški cerkvi. V svojem življenju je napisal več kot 80 knjig, teoloških del in pesmi. Objavljenih pa je tudi okoli 20.000 njegovih pisem.

Velik ljubitelj Marije

Janez Henrik Newman je zelo rad častil Marijo in o njej zapisal več globokih duhovnih misli. Ena od njih se glasi: »Marija je postala nebeško okno, kajti Bog je skozi njo razlil resnično luč na svet; postala je nebeška lestev, kajti po njej je Bog stopil na zemljo.«

In še: »Marijina podoba je kakor knjiga, v kateri beremo hkrati skrivnost Učlovečenja in milost Odrešenja.«

Prestopi v Katoliško cerkev

Leta 1845 je Newman prestopil v Katoliško cerkev. Dve leti kasneje je prejel mašniško posvečenje. Nato je postal predstojnik Oratorija sv. Filipa Nerija (s katerim je bil močno duhovno povezan) v Birminghamu. Papež Leon XIII. ga je leta 1879 imenoval za kardinala. Za svoje kardinalsko in tudi življenjsko geslo si je izbral besede Srce srcu govori.

Newmanovo življenje je opisano v več knjigah, posebej pa smo ga lahko spoznali v letošnjih šmarnicah za odrasle z naslovom Sveti Janez Henrik Newman: Svetnik, ki nagovarja srca. Avtor šmarnic dr. Bogdan Dolenc je na Papeški univerzi Urbaniani v Rimu doktoriral iz teologije prav z disertacijo o tem svetem možu.

Kot velik Newmanov poznavalec takole razlaga njegovo kardinalsko geslo: »Z izbranim geslom je Newman hotel povedati, kako Bog po razodetju nagovarja človeka, njegov odgovor Bogu pa naj bi bil prav tako "iz vsega srca". Tako je skušal tudi Newman nagovoriti vsakega človeka – z ljubeznijo, kot prijatelj. Njegov vzgojni in pastoralni pristop bi lahko povzeli v besede, da svetemu Janezu Henriku Newmanu ni bilo do tega, da premaga sogovornikov razum, ne da bi se hkrati dotaknil njegovega srca.«

Postane svetnik

Papež Benedikt XVI. je Newmana 19. septembra 2010 razglasil za blaženega, papež Frančišek pa 13. oktobra 2019 za svetnika.

Sveti Janez Henrik Newman goduje 9. oktobra, v Anglikanski cerkvi pa se ga spominjajo 11. avgusta.


Preberite še:
- Kdo si, Hieronim?
- Pot svetosti

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh