Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako upočasniti advent

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 16. 12. 2016 / 16:19
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako upočasniti advent

Kaj nam v tem obdobju leta sporoča Gospod?
Pred nami je še zadnji adventni teden. Če smo resnično zavzeti, se na praznik Gospodovega rojstva pripravljamo že od prve adventne nedelje. Kaj pa, če nam to ne uspeva? Ni še prepozno! Sodelavka katoliškega spletnega portala, s. Theresa Aletheia Noble, ponuja deset predlogov, kako malce upočasniti vsaj zadnje dni v pričakovanju božičnih praznikov.

Advent od nas ne zahteva popolnosti. Bog lahko dela čudeže v našem duhovnem življenju, četudi advent resnično živimo le en dan.

Ena izmed ključnih stvari za doživet bogoslužni čas je, da znamo dovolj upočasniti svoje življenje in prisluhniti svetu okoli nas. Upočasniti se moramo, ker ima Bog za nas v tem bogatem bogoslužnem obdobju posebno sporočilo. Ko se za trenutek zaustavimo in v svojo vsakodnevno rutino spustimo tišino, postanemo odprti za vse, kar nam govori Gospod.

Morda vam bo v pomoč kakšna izmed strategij, ki jih uporabljam tudi sama, da v »veselem decembru« ohranim svoj notranji mir:

1 Pojdite na sprehod: kratek sprehod nam vzame 10-15 minut časa v dnevu, toda kratek premor v naravi nas upočasni in nam pomaga, da se znova uskladimo z ritmom naravnega sveta. Pticam in drevesom se nikamor ne mudi.

2 Spijte skodelico kave ali čaja in medtem ne počnite ničesar drugega: to zveni precej preprosto, toda kdo izmed nas si resnično vzame pet minut in ne počne ničesar? Brez telefona. Brez televizije. Brez govorjenja. Brez branja. Brez dela. Le sedenje. Pet minut, toliko časa imamo vsi.

3 Dvakrat preberite dnevni evangelij, nato pa si izberite besedo ali frazo, ki vas posebej nagovarja: to je pravzaprav lectio divina, starodavna samostanska oblika molitve za ljudi na poti. Če nimate časa za temeljito preučevanje Svetega pisma ali pa za vse korake lectio divina, le preberite evangelij, si vzemite trenutek in Boga vprašajte, o katerih besedah naj po Njegovem mnenju premišljujete čez dan.

4 En večer v tednu določite kot »Večer brez tehnologije«: Preberite knjigo, pogovorite se s prijateljem, napišite pismo, nikakor pa ne vzemite v roke telefona in ne prižgite televizije ali računalnika! To zveni tako preprosto, toda kdo izmed nas to kdaj koli resnično stori? Ob vratih položite košaro in vanjo en večer v tednu shranite vse elektronske naprave. Specite ali naročite pico, igrajte Človek, ne jezi se, naj bo ta večer poseben in preživet z ljudmi, ki jih imate radi, ne da bi vas ob tem motili najrazličnejši zasloni.

5 Vnesite manjše spremembe v vsakodnevni urnik: to ni vedno mogoče, toda sama ugotavljam, kako mi manjše spremembe v urniku omogočajo, da se otresem brezglave naglice. Če običajno obedujete okoli poldneva, storite to pet minut prej in v tem času počnite nekaj preprostega, četudi se boste le počasi sprehodili do kosila. Ali pa napišite kratko sporočilo nekomu, ki ga imate radi, kar tako, da mu zaželite dober dan!

6 Preživite čas z otroki: Otroci so čudežna bitja, ki še niso podlegli časovnemu pritisku. Redko vidimo otroke, ki bi nemirno pogledovali naokoli, gledali na svoje ure in tarnali: »Oh, dan preprosto nima dovolj minut!« Preživljanje časa z otroki nam pomaga, da vstopimo v ta trenutek, edini, ki ga je vredno živeti, ne pa, da vedno živimo v prihodnosti.

7 Vsak dan vsaj minuto glejte skozi okno ali se zazrite v nebo: Kolikokrat na dan si vzamete minuto, da pogledate skozi okno in ste hvaležni, ko zunaj sneži ali ko prisluhnete dežju, ki škreblja po strehi? Ali pa se zazrete v nebo in opazujete oblake, ki potujejo mimo? Včasih, ko hodim po velemestu, se ustavim sredi pločnika in se zazrem v nebo (oh ja, včasih spravljam v nevarnost samo sebe in ljudi, ki jih srečujem, ne vzemite nikamor s seboj). Ko ljudje hitijo mimo mene, si mislim: »Želim si biti človek, ki se ozira proti nebu.« V letošnjem adventu bodite človek, ki se ozira proti nebu.

8 Specite ali skuhajte nekaj zabavnega: včasih pripravljamo hrano samo za to, da dobimo dovolj energije za življenje, spet drugič pa je priprava hrane skorajda oblika molitve. Izberite večer v tednu, ko boste hrano zase in za svojo družino pripravili na ustvarjalen, preprost način, in zgolj uživajte v procesu kuhanja.

9 Na telefonu nastavite alarm zjutraj, popoldne in zvečer. Ko zazvoni, se za minuto ustavite, posedite v tišini ali pa zmolite preprosto molitev: Najrazličnejše naprave jemljejo našo pozornost, lahko pa so nam tudi v pomoč pri molitvi. Obstajajo aplikacije za pametne telefone, ki nam pomagajo pri molitvi rožnega venca, hvalnic in večernic. Včasih pa to ni učinkovito, ker moramo to aplikacijo dejansko odpreti. Zato je nekaj tako preprostega, kot je nastavitev alarma, učinkovit opomnik za molitev. Tako preprosto je to.

10 Pomislite na to, kaj vas vznemirja in utruja in se zahvalite: Če vas otroci povsem izčrpavajo, si vzemite trenutek in recite: »Hvala ti, Gospod, za moje čudovite otroke.« Če je to služba, se ustavite in recite: »Hvala ti, Gospod, da imam službo, ki poskrbi za moje potrebe.« Če je šola: »Hvala ti, Gospod, da sem se sposoben učiti, hvala ti, da med študijem ves čas rastem.« Če je nekdo bolan, se ustavite in recite: »Hvala ti, Gospod, za tega človeka, ki ga ljubim.« Če se ustavimo in ugotovimo, da so naše vsakodnevne skrbi v resnici zakrinkani blagoslovi, bomo lažje mirni tudi takrat, ko nam bo težko.

Vir: www.aleteia.org
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh