Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako vsak dan narediti svet

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 28. 07. 2017 / 11:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako vsak dan narediti svet

Kako vsak dan narediti svet

Pet nasvetov, kako lahko svoje življenje posvetimo Bogu.

Življenje je akcija. Nenehno smo vpeti v najrazličnejše obveznosti – družinske, službene in občestvene. Vse skupaj se na videz nikoli ne konča in ko gremo v nedeljo k maši, se tam spomnimo lastnega neuspeha, da bi vsak dan živeli po Božjem navdihu. Pozabimo na molitev in življenje se nikoli ne ustavi, da bi lahko kar koli nadoknadili.

Kaj storiti, da ne bi tako hitelo mimo nas?



Predlagamo pet preprostih nasvetov, ki izčrpani duši lahko pomagajo znova pridobiti vsak dan in ga posvetiti Bogu. Svetost je dosti lažje dosegljiva, če nehamo pritiskati sami nase in preprosto vsak dan z majhnimi koraki odpremo svoja srca.

1. Molite takoj, ko se zbudite

Sv. Jožefmarija Escriva je ta čas imenoval »junaška minuta« in v svojem delu »Pot« zapisal: »Mnogi dobri kristjani prevzamejo navado, da svojo prvo misel dneva posvetijo Bogu. Sledi junaška minuta: ta nam olajša jutranje darovanje in poskrbi za dober začetek dneva. Junaška minuta. To je čas, namenjen vstajanju. Brez oklevanja: nadnaravna refleksija in … vstanemo. Junaška minuta: to je odrekanje, ki krepi našo voljo in ne škoduje telesu. Če se, z Božjo pomočjo, uspemo premagati, bomo odlično opremljeni za dan, ki je pred nami. Prav nič spodbudno ni, če nas potolče že prva bitka.«

To je silno preprost način za začetek dneva »na pravi nogi«, pa tudi eden izmed najtežjih.

2. Vsak dan predvidite pet minut za molitev

Znova, nič pretresljivega, pa vendar nekaj, na kar vse prepogosto pozabimo. Pomembno pri tem je, da predvidimo čas za molitev. Lahko pet minut, petnajst, ali pa celo pol ure. Kakor koli že, bistveno je, da »rezerviramo« ta čas na urniku vsakodnevnih opravil in ne pustimo, da nas takrat kar koli zmoti. To lahko opravimo na delovnem mestu ali pa doma (ali med hojo, vožnjo…). Predvidite ta čas in naj postane sestavni del vaših vsakdanjih »opravkov«.

3. Molite »Jezusovo molitev«

Še en način, da Boga vključimo v svoje vsakdanje življenje, je izgovarjanje kratke »Jezusove molitve«. Katekizem to starodavno molitev takole opisuje: »To čisto preprosto klicanje vere se je razvilo v izročilu molitve v mnogih oblikah na Vzhodu in Zahodu. Najbolj običajni obrazec, ki so ga izročili duhovni možje Sinaja, Sirije in Atosa, je vzklik: Jezus Kristus, Božji Sin, Gospod, usmili se nas, grešnikov! Ta vzklik združuje kristološko himno iz Flp 2,6-11 s klicem cestninarja in z vpitjem slepih, da bi spregledali. S tem vzklikom se srce uglasi na bedo ljudi in na usmiljenje njihovega Odrešenika« (KKC 2667).

Če bomo vedno znova ponavljali to molitev, je to odličen način meditacije o Božji lepoti in usmiljenju. Vzela nam bo le nekaj sekund, dala pa nam bo čudovito duhovno spodbudo!

4. Vedno imejte pri sebi rožni venec

Sploh ni nujno, da ga molite, da ga le imate v žepu ali v torbici. Morda se vam to zdi nenavadno, toda rožni venec je skozi dan lahko vir navdiha ali tolažbe. Morda boste segli v žep po ključe, pa boste namesto njih potegnili ven rožni venec. Ali pa boste brskali po torbici in našli svoj rožni venec. To je preprost opomnik za Boga in vam lahko služi kot spodbuda k molitvi v trenutku, ko Boga najbolj potrebujete.

Rožni venci so bili prve »prstne vrtavke«!

5. Molite, preden se odpravite spat

Če ste dan začeli z Bogom, se spodobi, da ga z Bogom tudi končate. Ni potrebe, da so molitve pred spanjem hudo zapletene, lepo pa je, če se osredotočajo na hvaležnost. Bogu se zahvalite za vse, kar vam je tisti dan podaril, in sprejmite odločitev, da se boste jutri poboljšali. Mnogi svetniki so izvajali različne oblike obreda pred spanjem in vsi so imeli od tega veliko koristi.

Vir: www.aleteia.org
Foto: arhiv Družine (A.P. / T.S.)

Nalaganje
Nazaj na vrh