Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kip fatimske Marije priromal v Slovenijo

Za vas piše:
K. C.
Objava: 13. 05. 2016 / 07:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kip fatimske Marije priromal v Slovenijo

Kip fatimske Marije priromal v Slovenijo

Sprejem je doživel na Brezjah v baziliki Marije Pomagaj, kjer ga je pozdravila množica vernikov.

Kip fatimske Marije je priromal v Slovenijo. Sprejem je doživel na Brezjah v baziliki Marije Pomagaj. Ob tem je mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Fatimsko Marijo je pozdravila velika množica vernikov. Kip Marije iz Fatime je mednje prišel malce pred 20. uro.

Marija naj med verniki vzbudi željo po molitvi, solidarnosti in povezanosti



Nadškof Zore je v pridigi podobno kot pri maši v Fatimi spregovoril o molitvi. Ugotavljal je, da je ta med Slovenci šibka. Vrtimo se okrog svojih potreb in potreb bližnjih, ne znamo pa moliti velikodušno. »Če je Marija na Portugalskem povabila tiste, ki so nehali moliti, da so spet začeli moliti, naj bo sad njenega obiska pri nas tudi ta ponovna odločitev za molitev tolikih kristjanov, ki se spomnijo na Boga samo še takrat kadar postane hudo in težko, ko ni več poti naprej, ko zadenejo ob zid svoje nemoči, je zaželel nadškof. Še posebej je k molitvi povabil družine, saj le tako lahko skupaj verujemo in ne postanemo individualni, »zasebniki«.



Marija Romarica naj v nas na novo prebudi solidarnost, si želi nadškof Zore. Solidarnost z grešniki, deželami daleč stran, a blizu kristjanu. »Kako zelo drugače bo zadihalo naše krščanstvo, če se bomo odprli vsakemu človeku. Če bomo skušali začutiti človeka v njegovi nemoči, tudi v njegovi grešnosti. In če ga bomo začutili, ne z obsodbo, obsojati je tako zelo lahko ampak, če ga bomo začutili z usmiljenjem k čemur nas vabi letošnje Leto usmiljenje.

Tudi če je solidarnost med ljudmi šibka, pa lahko kristjan vedno sklene roke k Bogu in ni sam s svojo stisko. Nadškof je prepričan, da »sklenjene roke lahko spreminjajo svet, lahko spreminjajo družbo, lahko spreminjajo zakone, predvsem pa lahko spreminjajo srca«.



Ob koncu je zaželel še, da bi Marijino romarsko potovanje vernike povezalo med seboj, saj samo povezani lahko izpričujemo, da smo v resnici Jezusovi, in samo tako bodo temu svetu prinašali spočilo evangelija v moči Svetega Duha.

Tretji obisk fatimske Marije

Leto pred 100. obletnico prikazovanja Marije v Fatimi na Portugalskem je njen kip že tretjič obiskal Slovenijo, kjer bo pet mesecev romal po slovenskih škofijah in župnijah. Slovenska škofovska konferenca je leta 2014 uradno zaprosila rektorja svetišča v Fatimi na Portugalskem, da Cerkvi na Slovenskem zagotovi kip fatimske Marije romarice. Rektor p. Carlos Cabecinhas je obljubil kip št. 5.

Prvi obisk je bil ob 80-letnici Marijinih prikazovanj v Fatimi, leta 1997, drugi pa jo je Cistercijanska opatija Stična sprejela enajst let pozneje.



Tik pred tretjim obiskom fatimskega kipa Marije Romarice je Založba Družina izdala slikanico Trije fatimski pastirčki.

Več o programu obiska najdete v članku Tretji obisk kipa Fatimske Marije Romarice.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh