Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Z mladimi ne delamo, temveč z njimi smo

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 03. 2018 / 08:16
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2018 / 07:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Z mladimi ne delamo, temveč z njimi smo

Z mladimi ne delamo, temveč z njimi smo

V četrtek, 22. marca, je bila v galeriji Družina predstavitev knjige Bog je mlad.

Morda se spominjate, kako odmeven je bil izid prvega papeževega knjižnega intervjuja Božje ime je Usmiljenje, ki je hkrati izšel v 82 državah po svetu, tudi v Sloveniji pri naši založbi. V pričakovanju letošnje škofovske sinode o mladih »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti«, ki bo oktobra v Vatikanu, pa smo dočakali tudi izid novega obširnega intervjuja papeža Frančiška z naslovom Bog je mlad.

V četrtek, 22. marca, je bila v galeriji Družina predstavitev knjige, in to celo nekaj ur pred uradno predstavitvijo v Rimu. Uradni datum izida je na cvetno nedeljo, ko bomo v pripravi na mednarodno srečanje v Panami prihodnje leto po škofijah vesoljne Cerkve praznovali svetovni dan mladih. Papeževo knjigo v slovenščini Bog je mlad sta predstavila ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik in Martin Nahtigal, odgovoren za narodno sodelovanje pri Skamu. Pogovor je vodila Manica Ferenc.

Naučiti mlade, da tvegajo

Papež Frančišek nagovarja mlade v njihovem osebnem in družbenem življenju ter želi, da se od njih učimo in da jih naučimo, da tvegajo in gredo iz cone udobja, je papeževe besede povzel škof Jamnik. Če pa se mlad zapre v svet svoje sobe, postane šibak in izgubi mladostno vedrino in je sam. Tvegati mora, da ne postane starec že pri 20 letih, je sveti oče že večkrat poudaril. Bog je mlad, ne starec, poudarja papež. Zato se morajo mladi naučiti tvegati, kar jih bo opogumilo iz zvabilo iz sob, kjer se "družijo" le s svojimi "nespametnimi" napravami, kot se je izrazil škof. Opogumi pa jih lahko stik z ljudmi, objem ali stisk roke. V mladih papež vidi veliko lepega in dobrega.

Vere mladim ne moremo kar dati, meni škof, lahko pa pomagamo odkrivati sled neskončnega v vsakem človeškem bitju, saj pred Bogom ni izključevanja.

Papež kot kardinal skuhal mladim, tudi škofu Jamniku, špagete

Mladi potrebujejo nežnost, duhovnost in odnos z Bogom, je papeževo misel ubesedil škof Jamnik, ki se je spomnil tudi, da mu je papež še kot kardinal Bergoglio v Buenos Airesu skuhal zajetno porcijo špagetov. Spregovoril pa je tudi o obisku ad limina, ko so se slovenski škofje srečali s svetim očetom. Namenil jim je kar dve uri in pokazal tudi, da slovensko mladino pozna. Meni, da je zdrava, močna in verna.

"Ostarijo" lahko tudi mladi duhovniki

Če ne bomo prisluhnili mladim, se bo Cerkev postarala, je prepričan škof, hkrati pa poudarja, da "ostarijo" lahko tudi mladi duhovniki, ki ne gredo med ljudi, temveč se zaprejo v svoje prostore in menijo, da bodo mladi sami prišli, kar se pa ne zgodi. Zato nastane težava ob organizaciji oratorija ali mladinske skupine. Škof se zaveda pomena spoznavanja mladih, zato se pomeša med birmance, skavte, mlade romarje, biblične skupine, študente ali obišče otroke na oratorijih. Poudaril je tudi, da z njimi ne delamo, saj niso orodje, temveč z njimi smo.



O mladih brez mladih

Škof Jamnik je poudaril tudi, da je življenje mladih hitro, prav to pa je izziv za skupnost Skam, ki je namenjena prav podmladku. Martin Nahtigal je dejal, da imajo mladi veliko upanja in malo izkušenj, odrasli pa ravno obratno. Z medgeneracijskim sodelovanjem bi se lahko poskusili približati in stopiti v svet. Opozoril je tudi, da se o mladih velikokrat govori brez njih, saj se z njihovo prisotnostjo stvari lahko zapletejo.

Mladi so drugačni, imajo drugačne ideje, česar se duhovniki včasih tudi ustrašijo. Nahtigal meni, da je treba mladim prisluhniti in jih navdahniti, da postanejo aktivni v svojem okolju. Njihovo mesto ni povsod, ni vse v njihovih rokah. Zavedati pa se moramo tudi njihovih pravic, ne le dolžnosti. Za boljše sodelovanje z mladimi je treba uvajati že bogoslovce.

Ker je knjiga napisana kot intervju, je preprosto berljiva in lažje razumljiva, je še dodal Nahtigal.



Frančišek nagovarja tudi odrasle, ki sodelujejo z mladimi

Frančišek v odkritem in zaupnem razgovoru ne nagovarja le vseh mladih – tako v Cerkvi kot zunaj nje – ampak tudi odrasle, ki na kakršen koli način sodelujejo pri vzgoji mladih v družinah, župnijah, škofijah, šolah, delovnih organizacijah in drugih družbenih ustanovah. Papež se modro in brez dlake na jeziku loteva najpomembnejših vprašanj mladih – od najbolj osebnih in intimnih do najbolj družbenih in javnih. Svoje odgovore ponazarja s spomini iz lastne mladosti in jih pojasnjuje s svetopisemskimi odlomki, teološkimi in drugimi komentarji. Najpomembnejše sporočilo knjige je, da lahko samo z gradnjo mostov med starimi in mladimi uresničimo revolucijo ljubeznivosti, ki smo je vsi tako potrebni.

Pogovor je pripravil Thomas Leoncini, novinar in publicist najmlajše generacije. Rojen je bil namreč leta 1985, pred kratkim pa je zaslovel s knjigo Nati liquidi, ki jo je napisal v sodelovanju z nedavno umrlim sociologom Zygmuntom Baumanom in bo letos izšla tudi v slovenskem prevodu.

Da bi poudaril svojo naklonjenost bralcem širom po svetu, je papež naslov knjige v šestih največjih jezikih zapisal lastnoročno.

Na uradni predstavitvi bodo sodelovali popoldne v Rimu mons. Galantino, generalni tajnik italijanske škofovske konference, mlada invalidna plesalka Nicoletta Tinti in njena sodelavka Silvia Bertoluzza, Giancarlo Penza, ki je pri Skupnosti sv. Egidija zadolžen za projekt medgeneracijskega sodelovanja, in soavtor knjige Thomas Leoncini.

Foto: Jožef Pavlič

Preberite tudi:

Pogovarjajmo se o usmiljenju

V torek, 12. januarja, je pri Založbi Družina izšla knjiga papeža Frančiška Božje ime je Usmiljenje.



Odmevi na obletnico Frančiškovega pontifikata

Časnikar Tornielli o karizmi svetega očeta, voščila italijanskih škofov.



Video predstavitve:


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh