Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komorni zbor DEKOR tretji na mednarodnem tekmovanju

Objava: 14. 07. 2016 / 08:48
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Komorni zbor DEKOR tretji na mednarodnem tekmovanju

Prvo tekmovanje zbora ob močni mednarodni konkurenci.


Minuli konec tedna je na Avstrijskem Koroškem potekalo 53. Mednarodno zborovsko tekmovanje Spittal. Na njem je odlično tretje mesto v kategoriji obveznega in prostega programa dosegel slovenski zbor, lani ustanovljeni Komorni zbor DEKOR iz Ljubljane pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika. V letošnji močni konkurenci 8 zborov iz Avstrije, Madžarske, Latvije, Ukrajine, Indonezije, Kolumbije, ZDA in Slovenije je štiričlanska mednarodna žirija slovenskemu zboru prisodila tudi najboljšo izvedbo obvezne renesančne skladbe.

Tekmovanje z dolgoletno tradicijo se vsako leto začne z otvoritvenim koncertom domačih pevcev iz Spittala, ki s posebno dobrodošlico pozdravijo vsak tekmujoči zbor z ljudsko pesmijo iz njegove dežele. Ljudska pesem je tudi pomemben del tekmovalnega programa, ki ga skoraj 'obvezno' dopolnjujejo pisane noše zborov z vsega sveta, tokrat smo med njimi ugledali tudi slovensko gorenjsko in dolenjsko narodno nošo, v katerih so pevci Komornega zbora DEKOR ob spremljavi dirigenta Sebastjana Vrhovnika na violončelu ter pevke Vide Mihelčič na violini odplesali tudi delček rezijanskega ljudskega plesa.

V mestu na Avstrijskem Koroškem so zbori sicer tekmovali v kategoriji obveznega in prostega programa ter v kategoriji ljudske glasbe. Obvezni program je zajemal skladbe iz obdobja renesanse, romantike in sodobno noviteto, izbrano na natečaju, razpisanem prav posebej za tekmovanje, letos je bila to skladba Zugabe! ('dodatek, bis, encore') avstrijskega skladatelja M. Längerja. Komorni zbor DEKOR se je predstavil z deli A. Čopija, A. Lajovica, J. L. Bacha, L. Marenzia, C. H. H. Parryja in M. Längerja ter slovenskimi ljudskimi v priredbah V. Mirka, S. Vremšaka in L. Lebiča. Med njimi je žirija v sestavi Herbert Böck (predsednik), Johannes Prinz (oba Avstrija), Martin Steidler (Nemčija) in Johann van der Sandt (Italija) še posebej izpostavila izvedbo Pomladnega speva Antona Lajovica, kjer so se pevci izkazali z »izjemnim in intenzivnim fraziranjem«, kot najboljšo med vsemi udeleženimi zbori pa je ocenila izvedbo obvezne renesančne skladbe Liquide perle Amor L. Marenzia, ki je pokazala »uravnotežen zvok in primerno besedilno izraznost«. Na vseh nastopih se je DEKOR izkazal kot »zrel in zelo suveren sestav z veliko intonančno stabilnostjo«.



Komorni zbor DEKOR je sicer po stažu svojega skupnega delovanja mlad sestav, nastal je januarja 2015 v Ljubljani, vendar združuje že izkušene, dolgoletne zborovske pevke in pevce iz vse Slovenije, ki so v preteklosti prepevali v vidnejših slovenskih in nekaterih tujih sestavih. V želji po poglobljeni pripravi zaokroženih zborovskih projektov deluje pod vodstvom gostujočih slovenskih in tujih dirigentov. Svoj otvoritveni koncert z naslovom V začetku ... je zbor lani maja pripravil v sodelovanju z mladim finskim dirigentom Danijem Jurisom, ki ga poznamo predvsem kot zmagovalca Mednarodnega tekmovanja mladih zborovskih dirigentov v Ljubljani leta 2009 in kot gostujočega dirigenta Komornega zbora RTV Slovenija leta 2010. Poleg resnejše zborovske literature se pevci odlično spopadejo tudi z lahkotnejšo glasbo in dramskimi izzivi. Julija lani so v glasbeno-scenskem spektaklu Opatija – Cesarsko mesto z arijami in zbori iz znamenitih opernih del pred več tisoč gledalci nastopili v odrski vlogi avstro-ogrskih aristokratov.

V letošnji sezoni zbor ustvarja pod vodstvom gostujočega dirigenta Sebastjana Vrhovnika. S poslanstvom oblikovanja tematskih programov ter s predstavitvami del, ki na slovenskih tleh še niso doživela izvedb, so spomladi izvedli niz odmevnih koncertov z naslovom BACHove PÄRTiture – Baročni moteti in sodobne zvočne miniature. Glasbo kontrastov – razgibane baročne motete so združili z minimalističnim zvočnim svetom Arva Pärta – so z njimi po Sloveniji in zamejstvu (Trst, Bled, Ljubljana, Prevalje, Studenec) soustvarjali priznani inštrumentalisti Domen Marinčič na violonu, Tomaž Sevšek na orgelskem pozitivu in orglah ter Tilen Bajec na orglah. Novembra 2016 bo Komorni zbor DEKOR z odlomkom tega programa demonstracijski zbor na 1. Državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok, ki ga v soorganizaciji pripravljajo Akademija za glasbo v Ljubljani, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Slovenska filharmonija.







Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh