Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kulinarična zgodba Slovenije

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 16. 11. 2017 / 10:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kulinarična zgodba Slovenije

Zakaj potrebuje Slovenija gastronomsko abecedo, nam je povedal Janez Bogataj, avtor knjige Abeceda okusov Slovenije.

Zakaj potrebuje Slovenija tudi gastronomsko abecedo? smo v sredo, 15. novembra, vprašali dr. Janeza Bogataja, avtorja knjige Abeceda okusov Slovenije.

V knjigi je ob vsaki črki predstavil najbolj značilne slovenske jedi, še več pa jih je ob vsaki črki omenil. Dejal je, da je veliko jedi že pozabljenih, mlajše generacije jih ne le ne poznajo, temveč tudi nočejo spoznati in poskusiti, saj že vnaprej menijo, da ni dobro. Evropska unija je poskrbela za zaščito nekaterih jedi, v Sloveniji jih imamo zaščitenih le 24 (npr. kranjska klobasa, prekmurska gibanica, v pripravi je slovenska potica). Pri tem bo treba še veliko narediti, je prepričan Bogataj. Ni dovolj jed le zaščititi, temveč to tudi promovirati.



Na kratko se je sprehodil po zgodovini slovenske kuhinje in spregovoril o mnogih jedeh. Prvo kuharico v slovenskem jeziku je napisala Magdalena Pleiweis leta 1868. Valentin Vodnik pa je že prej, leta 1799, ki se je za uporabo slovenskih izrazov zavzemal tudi v tej stroki, Kuharske bukve, a ta knjiga ni avtorska.

Kuharske knjige pa nimajo le receptov, temveč tudi načine posredovanja hrane, bontonska pravila, kako streči ipd. V najboljših restavracijah še vedno pišejo menije ročno, saj je to del njihovega ugleda, odnosa do svojih jedi in gostov.

Bogataj je izdal, da je kultura žara v naše kraje prišla z Balkana z Romi, ki so po hišah nosili iz mehke pločevine izdelane žare. To je bila obvezna oprema v fičkotu, ko so šli na piknik.


Pica je v naš prostor prišla v 60 letih.

Pri kulinarični zgodbi Slovenije je gost omenil tudi pijače, predvsem tisto, najpomembnejšo - vodo. Kritičen je bil do tega, da se vode iz pipe v restavracijah ne ponuja, temveč se zaradi pohlepa korporacij ponuja ustekleničeno vodo. Sami lahko v slovenskih studencih pijemo dobro, čisto vodo, zato je škoda, da je ne cenimo. Seveda pa je omenil tudi našo žlahtno kapljico in sadjarstvo.


Carmen M. Fernandez nam bo je postregla slovensko jed po mehiško.

Foto: Tatjana Splichal

Video predstavitve:




Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh