Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minoritski samostan je poln dobrot

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 21. 05. 2015 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Minoritski samostan je poln dobrot

V minoritskem samostanu na Ptuju so pripravili razstavo in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov Dobrote slovenskih kmetij.
V minoritskem samostanu na Ptuju je zadišalo po kruhu iz krušne peči, sadju, ki je zraslo na slovenski zemlji, ter domačih mesnih in mlečnih izdelkih. Od danes, 21. maja, do nedelje, 24. maja, lahko v samostanu poskusite dobrote, ki so nastale na slovenskih kmetijah. KGZS Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z drugimi kmetijsko-gozdarskimi zavodi in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS so namreč pripravili 26. Državno razstavo in ocenjevanje kmečkih prehranskih izdelkov Dobrote slovenskih kmetij. Izdelke bodo ocenjevale strokovne komisije, v soboto in nedeljo pa bodo podeljeni priznanja za kakovost in znaki kakovosti.

Na ogled pokušnjo, prodajo in ocenjevanje so postavljeni izdelki iz žit, mlečni in mesni izdelki, olja, kisi, sokovi in nektarji, žgane pijače, suho sadje, vina, sadjevci, domače marmelade in džemi, kompoti ter konzervirane vrtnine in drugi konzervirani pridelki. Predstavili pa bodo tudi domače obrti.

V središču tokrat Primorska

Vsako leto razstava v središče postavi eno slovensko pokrajino, letos je v ospredju Primorska. »Primorska se bo predstavila v kulturnem programu, pripravlja se predstavitev oljčnih olj, na stojnicah bodo kmetije s Primorske in povabljena je tudi Biotehniška šola iz Nove Gorice,« je za glasilo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Zelena dežela dejal Peter Pribožič, predsednik organizacijskega odbora razstave Dobrote slovenskih kmetij. Seveda pa se na razstavi predstavljajo tudi druge slovenske pokrajine in celo zamejstvo.

Tisti, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, tako lahko predstavijo svoje izdelke, spoznajo druge kmetovalce in se naučijo, kako izdelke pripraviti za trg. Obiskovalci pa lahko okusijo in kupijo domače dobrote, ki niso prepotovale pol sveta, in tako lahko začutijo kakovost slovenskih dobrot ter spoznajo pestrost slovenskega podeželja in vse, kar znajo ustvariti preproste kmečke roke slovenskih kmetic in kmetov.

Slovesna maša v minoritski cerkvi

Petek je namenjen predvsem šolarjem. Podelili bodo tudi nagrade najboljšim udeležencem likovnega natečaja. V soboto pa bodo poleg dobrot domačih proizvajalcev na ogled še starodobni traktorji in kmetijska mehanizacija ter nastop folklornih skupin. V četrtek in petek pa se lahko udeležite tudi posvetov o dopolnilnih kmetijskih dejavnostih in mreženju na podeželju. Nedelja se bo začela s slovesno mašo v minoritski cerkvi, sicer pa bo namenjena mlečnih izdelkom. Več o dogodku si preberite na spletnih straneh www.kgzs.si in www.kgz-ptuj.si.


Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh