Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Muzeji so odprli vrata

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 18. 05. 2015 / 09:27
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Muzeji so odprli vrata

Muzeji so odprli vrata

Na mednarodni dan muzejev so nekateri muzeji pripravili posebne program, drugi pa so odprli vrata. Preverili smo ponudbo nekaterih izmed njih.

Na mednarodni dan muzejev, ki ga letos spremlja slogan Muzeji za odgovorno družbo, so nekateri muzeji in galerije odprli vrata in pripravili poseben program. Temo ob mednarodnem muzejskem dnevu je določil Mednarodni muzejski svet (ICOM), ta je 18. maj za mednarodni dan muzejev razglasil leta 1977, zadnja leta pa izbirajo socialno tematiko in poudarjajo dejavno vlogo muzejev v družbi. Z letošnjim sloganom je v ospredju ozaveščanje javnosti o posledicah človekovega delovanja in spodbujanje k trajnostno in povezovalno naravnani odgovorni družbi.

Slovenski odbor ICOM je na mednarodni muzejski dan v Ljubljani pripravil delavnico o muzejski etiki, ki prispeva k boljšemu razumevanju etičnega kodeksa za muzeje. Slednji zrcali splošno sprejeta načela mednarodne muzejske skupnosti. Delavnico bo vodila Eva Maehre Lauritzen z Norveške, zaslužna članica odbora ICOM in mednarodno priznana predavateljica etike.

Slovensko muzejsko društvo pa se je tradicionalno podelilo Valvasorjeve nagrade in priznanja. Nagrado za življenjsko delo je podelilo bibliotekarki, muzejski in znanstveni svetnici Anji Dular.

Preverili smo ponudbo nekaterih muzejev.

Muzej krščanstva na Slovenskem

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični je med 12. in 14. uro organiziral dan odprtih vrat restavratorske delavnice. Že 13. marca pa so skupaj s še devetimi muzeji in galerijami sodelovali v dogodku Zajtrk v muzeju, ki je bil v prostorih Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani.

Slovenski gledališki inštitut

Tudi Slovenski gledališki inštitut v Ljubljani je odprl vrata in vabi na brezplačen ogled stalne razstave Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja, ki odstira pogled od 17. stoletja, ko se je s prihodom jezuitov na Slovensko začela katoliška obnova in s tem svetno gledališče tudi v slovenskem jeziku, do Cankarjeve uprizoritve drame Jakob Ruda.

Pokrajinski muzej Kočevje

V Kočevju si lahko brezplačno ogledate stalne in občasne razstave ter po znižani ceni kupite njihovo gradivo. V središču so Božidar Jakac: Interpret, opisovalec, kronist, Nekdanji nemški jezikovni otok na Kočevskem, Narod si bo pisal sodbo sam. Slovenija od ideje do države, Leukhup leukhup woga gmaina, Osvoboditev Kočevske in Odsevi prazgodovine v bronu. Situlska umetnost Novega mesta. Ob določenih urah so ogledi vodeni. Ob 19. uri pa bo predavanje o drugi svetovni vojni in 70-letnici osvoboditve Kočevja.

Muzej novejše zgodovine

V Muzeju novejše zgodovine so praznovanje raztegnili na dva dneva: brezplačen vstop je bil tudi v nedeljo. Ogedate si lahko stalno razstavo Slovenci v XX. stoletju in začasno ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne 9. maj 1945.

Gorenjski muzej Kranj

V Kranju pripravljajo brezplačen ogled stalnih in občasnih razstave, ob 11. in 16. uri pa tudi vodenje po razstavi Gospodje in tovariši – kapitalistični in socialistični razcvet Kranja 1920-1980. Pred mestno hišo so postavili stojnico, kjer bodo preverili vaše znanje o zgodovini Kranja. Ob 17.30 bodo predstavili t. i. Vitrino meseca o dosežkih ljubiteljskih društev.

Več najdete na spletnih straneh muzejev in galerij.


Vir: STA, spletne strani muzejev




Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh