Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na prtu zagledal Jezusovo podobo

Za vas piše:
K. C.
Objava: 26. 03. 2020 / 12:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.03.2020 / 09:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na prtu zagledal Jezusovo podobo

Na prtu zagledal Jezusovo podobo

Nevede je naredil prvo fotografijo torinskega prta.
Ko je ugledni torinski odvetnik in amaterski fotograf Secondo Pia nekega večera v svojem torinskem ateljeju pregledoval fotografske plošče, mu je zastal dih. Italijanski fotograf zagotovo ni pričakoval, da bo tisti 28. maj 1898 spremenil njegovo življenje.

Med gledanjem skozi objektiv svojega fotoaparata, je na porumeneli tkanini zagledal komajda opazen, nejasen obris človeške podobe. Bolj ko se je predmetu približal, manj podrobnosti je mogel razbrati z golimi očmi.

Nevede je naredil prvo fotografijo torinskega prta

Ko se je sklanjal nad fotografskimi ploščami v domačem laboratoriju, se je pred njegovimi osuplimi očmi na platnenem prtu postopoma prikazala podoba. V spominih je zapisal: »Ko sem razvijal negative, mi je vzelo sapo. Pred menoj se je izrisala neverjetno jasna podoba svetega obličja.« Njegovo začudenje je bilo še toliko večje, ker je bila podoba pozitivna in ne negativna, kar je bilo v nasprotju z zakoni fotografije.

Torinski prt so preučevali številni strokovnjaki

Italijanskemu fotografu se verjetno ni niti sanjalo, da bo njegovo odkritje v znanstvenem svetu tako močno odmevalo. Noben drug predmet v zgodovini ni bil deležen tako sistematičnega in temeljitega preučevanja kot torinski prt. Povzročil je celo nastanek nove znanstvene veje, sindonologije (po grškem sindon = prt), ki se ukvarja izključno z raziskovanjem podobe, skrite na tem navidez običajnem platnu.

Njegovo preučevanje zajema številna področja, vključno z zgodovino, arheologijo, filologijo, svetopisemsko eksegezo, orientalistiko, patristiko, pravom, antropologijo, numizmatiko, paleografijo, kemijo, fiziko, biologijo, forenzično medicino, anatomijo, genetiko, spektrografijo in optiko. Veliko priznanih znanstvenikov je dolga leta poskušalo izluščiti resnico za tem skrivnostnim prtom. Posebej zanimivo je, da so to krščansko relikvijo, ki je predmet verskega češčenja, preučevali tudi številni svetovno priznani akademiki.

Razvozlala pot torinskega prta

A kako je ta kos platna, ki ga od leta 1578 častijo v torinski stolnici kot pogrebni prt Jezusa iz Nazareta, iz Svete dežele prišel v glavno mesto italijanske pokrajine Piemonte? Iz zgodnjih let krščanstva se je ohranilo zelo malo pisnih pričevanj, zato je zgodovina torinskega prta, tako kot pri drugih relikvijah, povezanih z Jezusom, zavita v temo.

Pot torinskega prta: od svetega groba v Jeruzalemu do stolnice svetega Janeza v Torinu.

To temo sta poskušala osvetliti Grzegorz Górny in Janusz Rosikoń, ki sta dve leti potovala po svetu, da bi našla relikvije, povezane s Kristusovim pasijonom. Pri tem sta se srečala s številnimi svetovno priznanimi strokovnjaki z vseh mogočih področij, ki se že leta zanimajo za Jezusove relikvije - z enim samim razlogom: da bi ugotovili, ali so res pristne.

Rezultat njune raziskave jemlje dah: na podlagi številnih znanstvenih postopkov sta prišla do rezultatov, ki temeljijo na zgodovinskih dejstvih in strokovnih ugotovitvah – in so povsem v skladu s krščanskim izročilom.

Svoja odkritja sta objavila v knjigi Priče skrivnosti, ki sta jo obogatila s številnimi zanimivostmi in slikovitimi fotografijami. V njej lahko izveste, kako je torinski prt pripotoval v Italijo, kako je bil pokopan Jezus in zakaj in še mnoge skrivnosti, ki so jih razkrile Jezusove relikvije.

V tej veličastni izdaji boste poleg znamenitega torinskega prta našli doslej še neobjavljene fotografije Jezusovega križa, žebljev, trnove krone, stebra bičanja, argenteuilske suknje, manopelskega prtiča, oviedskega sudarija in drugih, manj znanih relikvij.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh