Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov škof za uniate v Sloveniji, na Hrvaškem in v BiH

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 09. 2020 / 06:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2020 / 07:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov škof za uniate v Sloveniji, na Hrvaškem in v BiH

Nov škof za uniate v Sloveniji, na Hrvaškem in v BiH

Novi grško-katoliški eparh v Križevcih, Milan Stipić, je eden najmlajših katoliških škofov na svetu.

Foto: ika.hkm.hr

Papež Frančišek je za katoličane vzhodnega obreda v Sloveniji, na Hrvaškem ter Bosni in Hercegovini imenoval enega najmlajših škofov na svetu. Kot so na praznik Marijinega rojstva sporočili iz Vatikana, bo 41-letni Milan Stipić novi grško-katoliški škof v Križevcih. Stipić je bil doslej upravitelj eparhije Križevci in bo na škofovskem položaju nasledil 77-letnega Nikolo Kekića, ki se je upokojil lansko leto.

V Sloveniji imamo grško-katoliški župniji v Metliki in Dragah

Križevsko eparhijo je leta 1777 na zahtevo cesarice Marije Terezije ustanovil papež Pij VI. (1775-1799), kot sufragansko škofijo latinske škofije Zagreb, danes pa je pristojna za grško-katoliške vernike na kanonskem območju Slovenije, Hrvaške in Bosne. Osem duhovnikov, od tega dva redovna, po cerkvenih statističnih podatkih oskrbuje okoli 22.000 vernikov v 44 župnijah. Škofovski sedež je od leta 1966 v Zagrebu. Eparhiji pripada tudi 60 redovnic bazilijank. V Sloveniji imamo dve župniji v Metliki in Dragah ter skupnosti v Novem mestu in Ljubljani.

Škof Stipić eden izmed desetih najmlajših škofov na svetu

Novo imenovani škof Stipić se je rodil 28. decembra 1978 v Bosanskem Novem v Bosni in Hercegovini, med vojno na Balkanu pa je prišel na Hrvaško. Leta 1997 je vstopil v grško-katoliško bogoslovno semenišče v Zagrebu in je študiral bogoslovje na tamkajšnji katoliški fakulteti.

Leta 2003 je v stolni cerkvi Presvete Trojice v Križevcih prejel duhovniško posvečenje in zatem prevzel vodenje župnije Žumberak jugozahodno od Zagreba. Leta 2007 je postal nadduhovnik in pastoralni skrbnik grško-katoliških občestev v Dalmaciji. Lansko leto ga je papež imenoval za upravitelja eparhije Križevci.

S škofovskim imenovanjem na letošnji mali šmaren je škof Stipić postal eden izmed desetih najmlajših škofov na svetu.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh