Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novembra šest novih svetnikov v katoliški Cerkvi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 06. 2014 / 07:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novembra šest novih svetnikov v katoliški Cerkvi

Novembra šest novih svetnikov v katoliški Cerkvi

Med njimi štirje Italijani in dva Indijca.

Čez pet mesecev bo na oltarjih vesoljne Cerkve stalo šest novih svetnikov: papež Frančišek bo 23. novembra letos za svete razglasil šest posameznikov, med njimi štiri Italijane in dva Indijca. Tako iz Vatikana sporočili po včerajšnjem rednem javnem konzistoriju, na katerem je papež Frančišek zbral vse v Rimu prisotne kardinale. Med prihodnjimi svetniki so tokrat redovniki, med njimi tudi ustanovitelji redovnih skupnosti.



Med novimi svetniki so italijanski škof in redovni ustanovitelj Giovanni Antonio Farina iz Vicenze (1803-1888), indijski ustanovitelj kongregacije sester Karmelske Matere Božje Kuriakose Elias Chavara (1805-1871) ter redovnica in mistikinja iz njegove redovne skupnosti, Eufrasia Eluvathingal Presvetega srca (1877-1952). Poleg njih bodo na praznik Kristusa Kralja, zadnjo nedeljo v cerkvenem letu, čast oltarja dosegli še frančiškan Ludovico da Casoria (1814-1885), ustanovitelj frančiškank elizabetink, samostanski brat pavlincev italijanske narodnosti Nicola da Longobardi (1650-1709), ter Amato Ronconi (1225-1292), frančiškanski tretjerednik in ustanovitelj bolnišnice za revne romarje v kraju Saludecio. Mesec dni pred slovesno kanonizacijo, 19. oktobra letos, bo Frančišek v Vatikanu za blaženega razglasil svojega predhodnika papeža Pavla VI. (1963-1978).

Med včerajšnjim konzistorijem je bil opravljen tudi obred prehoda kardinala Jeana Louisa Taurana, predsednika Papeškega sveta za medverski dialog, iz kardinalskega reda diakona v red prezbiterja. Posledično ga je na njegovem mestu protodiakona nasledil kardinal Renato Raffaele Martino, nekdanji predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir. Poleg Taurana je iz kardinalskega reda diakona v red prezbiterja prešlo še pet drugih kardinalov: Julian Herranz, Javier Lozano Barragan, Attilio Nicora, Georges Cottier in Francesco Marchisano.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh