Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novo bandero

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 11. 05. 2013 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.09.2013 / 10:55

Novo bandero

Ko je podbrški župnik Danilo Kobal blagoslovil novo vezeno bandero, ki ga je izdelalo podjetje Vezenje Ercigoj iz Ljubljane, je procesija krenila proti nekaj sto metrov oddaljeni cerkvi Svetih treh kraljev. Mnogi so zaskrbljeno pogledovali v oblačno nebo, a sv. Florijan je tokrat s skoraj obveznim deževnim blagoslovom počakal do večera.

V Oblokah so letos še slovesneje praznovali



Ko so leta 1766 ognjeni zublji opustošili naselje Podbrdo na zgornjem koncu Baške grape, so se tamkajšnji prebivalci zaobljubili, da bodo vsako leto na Florijanovo nedeljo poromali v cerkev Svetih treh kraljev v Oblokah, kjer je v stranskem oltarju kip tega svetnika. Od takrat je minilo že skoraj 250 let, domačini pa še vedno izpolnjujejo zaobljubo svojih prednikov. Praznovanje Florijanovega godu se je znova razcvetelo po letu 2000, ko sta se mu dejavno pridružila turistično društvo in krajevna skupnost. Letos je bilo še posebej slovesno, saj so Obloke bogatejše za novo vezeno bandero, ki so ga dobile na našem natečaju Novo bandero v letu vere.

Vas Obloke leži na nadmorski višini 550 metrov in je ena najstarejših na tem območju, ki so ga v začetku 13. stoletja poselili kmetje iz Tirolske. Leta 1900 je imela kar 136 prebivalcev, v začetku lanskega leta pa le še 25.
...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh