Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novo vodstvo sester karmeličank v Mirni Peči

Za vas piše:
K. H.
Objava: 10. 03. 2014 / 13:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novo vodstvo sester karmeličank v Mirni Peči

Novo vodstvo sester karmeličank v Mirni Peči

Za novo priorico je bila za mandat treh let izvoljena s. M. Veronika Božič.

V petek, 7. marca, so v Karmelu Marije, Kraljice Angelov v Mirni Peči potekale redne kanonične volitve pod vodstvom novomeškega škofa Andreja Glavana. Za novo priorico je bila za mandat treh let izvoljena s. M. Veronika Božič. Za subpriorico in prvo svetovalko so sestre izvolile s. M. Mihaelo Gutenberger in za dve svetovalki s. M. Pavlo Švigelj in s. Mirjam Rovtar. Novemu vodstvu samostana želimo obilo Božjega blagoslova!


Nova priorica s. M. Veronika Božič

Skrite za zidovi

Življenje sester karmeličank – v Sloveniji imamo dva samostana, v Mirni Peči in v Sori – je v marsičem v nasprotju s sodobnim načinom življenja. Od drugih redov se ločijo po tem, da živijo za samostanskimi zidovi, v samoti in odtrganosti od sveta. Mnogi so mislili, da bo po drugem vatikanskem koncilu strogo klavzurno življenje, ki ga je po prvotnem pravilu narekovala sv. Terezija, razpuščeno. Zgodilo pa se je nasprotno – papež Janez Pavel II. ga je na novo potrdil. Leta 2002, ko je ženska veja karmelskega reda praznovala 550–letnico, je Janez Pavel II. zapisal: »Za sodobne ljudi, obremenjene s številnimi skrbmi, je karmel opozorilo, da je v življenju treba dati prednost iskanju božjega kraljestva. Karmel pomeni bogastvo za vso krščansko skupnost. Svet potrebuje krščanstvo, ki se bo odlikovalo predvsem po umetnosti molitve«.

Karmel je skrivnost
Začetki Karmela v Mirni peči segajo v september 1992, ko sta se v hišo, ki jo je Redu v oporoki zapustila Mirnopečanka Angela Makše, naselili dve sestri. Po enem letu se jim je pridružila še tretja, nato sestra iz Avstrije in kasneje še druge. Danes v samostanu živi osem sester. Samostan, ki je posvečen Mariji, Kraljici angelov, je 1. maja 1997 blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit dr. Franc Rode. Dosedanja priorica s. Pavla Švigelj je v pogovoru za Družino pred dobrima dvema letoma dejala: "Nikoli še nisem pomislila, da smo sestre, ki živimo v klavzuri, bolj popolne kot drugi ljudje. V karmel smo poklicane, karmel je skrivnost. Ko beremo v Svetem pismu, da je Cerkev skrivnostno Kristusovo telo, ima to telo različne ude: roke, ki delajo, glavo, ki misli, pa tudi srce, ki telo drži pri življenju. Srca ne vidite, pa veste, da ga imate in da je nujno potreben za življenje. Sv. Terezija Deteta Jezusa je dejala, da ji je ključ do kontemplativnega življenja dalo spoznanje, da ima Cerkev srce in da to srce gori v Ljubezni. Sestre v klavzuri nimamo televizije ne radia ne interneta, živimo skromno puščavniško življenje, a poznamo težave in stiske Cerkve in sveta – v nenehni povezanosti z Gospodom, našim Ženinom, mu vse to izročamo." Celoten pogovor s s. Pavlo lahko preberete tukaj: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/60-42-NasPogovor-1


Sestre karmeličanke v govorilnici samostana v Mirni peči

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh