Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odvetnik Asie Bibi znova brani kristjane

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 06. 2019 / 11:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2019 / 11:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odvetnik Asie Bibi znova brani kristjane

Pakistan: Saiful Malook bo zagovarjal krščanski par, obtožen bogoskrunstva.

Odvetnik Asie Bibi se znova bori proti smrtni obsodbi v procesu o bogoskrunstvu. Kot je poročala agencija Ucanews, bo Saiful Malook na prizivnem procesu pred vrhovnim sodiščem zagovarjal krščanski par v Lahoreju. Zakonca v zaporu čakata na izvršitev smrtne kazni od leta 2014, ko sta bila obtožena, da sta užalila preroka Mohameda.

Saifulu Malooku je že v primeru Asie Bibi uspelo spodbijati smrtno obsodbo zaradi bogoskrunstva, zdaj pa bo na podoben način poskusil pomagati krščanskemu paru v Lahoreju. Invalidni Shafqat Emmanuel in njegova žena Shagufta Kausar sta bila aretirana leta 2013, ker naj bi preko telefona pošiljala sporočila, ki so žalila preroka Mohameda. Obsojena sta bila na smrt z obešenjem in denarno kazen v višini 2.000 ameriških dolarjev, čeprav SIM kartice, predložene kot dokazni material, ni bilo mogoče brez dvoma pripisati obtožencu.

Zakonca je ovadil islamski pridigar, ki je trdil, da sta njemu in drugim muslimanom pošiljala bogoskrunska sporočila. Kristjana sta v svojo obrambo zatrjevala, da sta nepismena in da ne obvladata angleškega jezika. Tožniki naj bi SIM kartico pridobili na nezakonit način. Po besedah odvetnika Malooka naj bi bil prizivni postopek pred vrhovnim sodiščem predviden 25. junija, Malook pa je že osebno srečal s svojo klientko, ki biva v zaporniški celici, kjer so pred izpustitvijo zadrževali Asio Bibi.

Pogosta zloraba obtožb bogoskrunstva

V Pakistanu obtožbe bogoskrunstva pogosto zlorabljajo za poravnavo osebnih sporov. Ne glede na razsodbo sodišča je v Pakistanu normalno življenje za ljudi, ki se morajo pred sodiščem zagovarjati zaradi bogokletja, praktično nemogoče. Smrtne kazni zaradi bogoskrunstva doslej sicer še niso izvršili, toda obsojenci pogosto dolga leta preživijo v zaporu, mnogi umrejo nasilne smrti ali pa morajo po izpustitvi računati na to, da jih bo njihova okolica izločila.

Največ pozornosti svetovnih medijev je doslej pritegnil primer Asie Bibi, ki zdaj s svojo družino že živi v Kanadi. Organizacije, ki se borijo za človekove pravice, pa opozarjajo, da v Pakistanu podobno usodo doživlja več sto ljudi.

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh