Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pozdravil tudi nadškofa Cvikla in škofa Lipovška

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 24. 02. 2020 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2020 / 12:00
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež pozdravil tudi nadškofa Cvikla in škofa Lipovška

Frančišek se je v Bariju srečal s škofi Sredozemlja, jih nagovoril in pozdravil.


Papež Frančišek je v nedeljo, 23. februarja, prispel v Bari, kjer se je najprej srečal s škofi Sredozemlja, nato pa je daroval mašo in vodil opoldansko molitev Angel Gospodov. Med udeleženci sta tudi slovenska škofa, mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl in upokojeni celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek, prav tako pa je na srečanju beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar.

Uvodni govor na srečanju škofov Sredozemlja je imel kardinal Gualtiero Bassetti, predsednik Italijanske škofovske konference, nato pa sta zbrane pozdravila še kardinal Vinko Puljić in msgr. Pierbattista Pizzaballa. Po papeževem govoru se je svetemu očetu zahvalil alžirski nadškof Paul Desfarges.

Potem je papež vsakega škofa osebno pozdravil, nato pa se je spustil v kripto bazilike in počastil relikvije sv. Nikolaja. Pred odhodom iz bazilike je pozdravil skupnost očetov dominikancev.

Nadškof Cvikl: »To je začetek skupne poti«

Mariborski nadškof je za Radio Vatikan dejal, da je bil srečanja, ki je bilo po njegovih besedah zelo bogato in lepo, vesel. »Dejansko tukaj živimo na področju Sredozemskega morja, pa se ne poznamo dovolj. Prva stvar je bilo spoznavanje drug drugega, vživljanje v svet drug drugega, spoznavanje Cerkva, njihovih težav in radosti.« Tako so postali prijatelji, ki so se pogovarjali o tem, kako prenesti vero na nove generacije in kako živeti vero, kako pristopiti do beguncev, kako jih sprejemati.



»Ti dnevi so dejansko pomenili začetek neke skupne poti, na kateri si bomo drug drugemu opora, pomagali si bomo. Gotovo so Cerkve, kjer so situacije zelo težke, so preizkušnje, zato smo si tudi izbrali svetopisemsko besedilo, v katerem smo se prepoznali vihar na morju. Kljub preizkušnjam nismo sami, Gospod je nami, in to nam vliva upanje in zaupanje, da je Gospod tisti, ki nam je zbral tukaj, tisti, ki gre pred nami, in da je Gospod naša moč in naše upanje.«

Škof Lipovšek: »Cerkev ne sme opazovati, ampak reševati, pomagati, svetovati.«

Nad idejo, da se na Bariju srečajo škofje iz držav, ki ga obliva Sredozemsko morje, je bil navdušen tudi škof Lipovšek, ki je dejal, da je prav, da se pogovorijo o vseh napetostih, s katerimi se te države spopadajo. »Trpijo mali, ubogi nesrečni ljudje, ki jih tudi mi srečujemo v naših deželah kot begunce. Ti iščejo zatočišče in varnost. To naj bi odgovorni na tem svetu rešili. Cerkev pa tega ne sme opazovati, ampak reševati, pomagati, svetovati.«



Dodal je, da so predstavili razne spodbude, kako pomagati, kar bodo tudi naloge za Cerkve v različnih državah. »Vsi hrepenimo po miru, varnosti in sreči. Zakaj ne bi vsak prispeval, kar je mogoče. Zato smo veseli, da tudi mediji pomagajo širiti misel, ki vzniknila tukaj, v tej starodavni škofiji Bari.«

»Če smo dva ali trije zbrani, se bo nekaj premaknilo, da bo več luči, več dobrote in več miru v tem Božjem svetu.«

O kakšnih izzivih so govorili škofje, si preberite v članku Sredozemski škofje: spori tudi posledica zahodne politike. Kakšna pa je papeževa spobuda Evropi, izveste tule.

Vir in foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh