Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež poziva k nenasilju kot politični metodi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 08. 2016 / 08:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež poziva k nenasilju kot politični metodi

V Vatikanu so predstavili temo naslednjega svetovnega dne miru.

»Nenasilje – politični slog za mir« je geslo naslednjega svetovnega dne miru, ki ga bomo obhajali 1. januarja. Vatikan je temo svetovnega molitvenega dne 2017 predstavil minuli konec tedna. Papežu Frančišku se zdi izredno pomembno, da bi nenasilje postalo tudi učinkovito sredstvo politike. Papeževa poslanica ob svetovnem dnvu miru je tradicionalno predstavljena v mesecu decembru, tema poslanice pa že avgusta.



Nasilje in mir si pri gradnji družbe diametralno nasprotujeta, so v kratkem pojasnilu povedali v Vatikanu. Množenje številnih malih nasilnih čred ima vedno težje posledice. Ta razvoj je papež Frančišek že večkrat označil kot »tretjo svetovno vojno po delcih«. Mir pa, nasprotno, ima pozitivne družbene posledice ter omogoča in dopušča resničen napredek.

Nenasilje pri takšnem odnosu postane metoda stvarne politike, s katero lahko premagujemo nasilne spore, so še povedali v Vatikanu. Ne stavi namreč na pravico močnejšega, ampak na moč pravičnega, podrobneje pojasnjuje vatikansko besedilo. Ne smemo dopustiti, da napetosti takoj prerasejo v nasilje. Papež Frančišek želi s poslanico na izbrano temo nakazati pot upanja, primerno za sedanje zgodovinske okoliščine.

Svetovni dan miru bomo 1. januarja 2017 obhajali že petdesetič. Poslanica, ki bo predstavljena decembra, naj bi po navedbah iz Vatikana govorila tudi o »spoštovanju kultur in istovetnosti narodov« ter o nezakonitem trgovanju z orožjem, ki igra pomembno vlogo v svetovnih sporih.

Vir: Kathpress / RV
Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh