Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež razpustil duhovniško Bratovščino svetih apostolov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 04. 2018 / 07:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2018 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež razpustil duhovniško Bratovščino svetih apostolov

Skupnost je leta 2013 v Bruslju ustanovil nadškof Leonard.

Papež Frančišek je razpustil duhovniško Bratovščino svetih apostolov. Skupnost je aprila 2013 po kanonskem pravu ustanovil tedanji bruseljski nadškof Andre-Joseph Leonard. Prvotni ustanovitelj bratovščine je francoski duhovnik Michel-Marie Zanotti-Sorkine.



Nadškof Leonard je duhovniško bratovščino sprejel v svojo nadškofijo, da bi jo duhovno prenovil. Zaupal ji je dve župniji v Bruslju in z njeno pomočjo zgradil še drugo vejo izobraževanja za duhovnike poleg nadškofijskega semenišča. Bratovščina svetih apostolov je skupnost duhovnikov z vsega sveta, ki močno poudarja občestvenost. Na ta način se želi zoperstaviti krizi duhovništva v zahodni Evropi.

Leta 2016 je Jozef de Kesel, novi bruseljski nadškof, prekinil sodelovanje z duhovniško Bratovščino svetih apostolov in skupnost razpustil. Čeprav je obstajala le tri leta, je bilo v njenih izobraževalnih ustanovah 21 semeniščnikov in šest duhovnikov. De Kesel je svojo odločitev utemeljil z dejstvom, da je v semenišču bratovščine preveč Francozov. To naj bi bilo do francoskih škofij, ki trpijo zaradi pomanjkanja duhovnikov, »nesolidarno«.

Verniki v župnijah, ki so jih oskrbovali člani bratovščine, so se najprej obrnili na nadškofa de Kesla, da bi se uprli njegovi odločitvi. Njegove utemeljitve za zaprtje semenišč niso sprejeli, ker je tudi v Namurju, belgijskem narodnem semenišču, le 25 od 80 semeniščnikov Belgijcev. Ker pri nadškofu niso ničesar dosegli, so se nekateri verniki obrnili na vatikansko Kongregacijo za duhovnike in vložili pritožbo na de Keslovo odločitev za razpustitev bratovščine. Njihova pritožba je bila že novembra 2016 zavrnjena brez pojasnila.

Bruseljski verniki so se nato obrnili na Apostolsko signaturo, od koder so najprej prejeli pozitivne vesti, da bo njihov primer jeseni 2017 obravnaval sodniški kolegij. Nato pa so se razmere nepričakovano zasukale. Konec novembra so vpleteni prejeli sporočilo Apostolske signature, v katerem je bilo zapisano, da je postopek ustavljen. Benjamin Stella, prefekt Kongregacije za duhovnike, je papežu Frančišku predložil dokument za razpustitev duhovniške Bratovščine svetih apostolov. Frančišek je dokument podpisal in s tem izničil postopek Apostolske signature.

Vir: kath.net
Foto: Josef de Kesel / FB

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh