Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež spodbuja sočutje do migrantov

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 24. 11. 2017 / 12:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež spodbuja sočutje do migrantov

V Vatikanu so danes predstavili papeževo poslanico za svetovni dan miru.

V Vatikanu so danes predstavili papeževo poslanico za svetovni dan miru, ki ga vsako leto obhajamo 1. januarja. Kot poroča Radio Ognjišče, je naslov tokratne poslanice »Migranti in begunci: moški in ženske v iskanju miru«, sveti oče pa v njej poudarja, da na migracije ne smemo gledati kot na grožnjo, ampak kot na priložnost za gradnjo miru, saj bodo še naprej zaznamovale našo prihodnost. Ob tem predlaga štiri strategije: migrante je treba sprejemati, zaščititi, spodbujati in integrirati.



Na svetu je več kot 250 milijonov migrantov, od tega je 22 milijonov in pol beguncev, ki iščejo kraj, kjer bi živeli v miru. Mnogi so za to pripravljeni tvegati življenje na dolgih in nevarnih poteh ter se soočati z ograjami in zidovi, ki jih poskušajo držati stran od cilja. Ne smemo jih potiskati nazaj na kraje, kjer jih čakajo preganjanja in nasilje, je zapisal papež in pozval k duhu usmiljenja, obenem pa oblasti poziva k preudarnosti in vzpostavitvi pogojev, da bodo te osebe vključene v skupnost, kjer bodo imele zagotovljene pravice in razvoj.

Kdor spodbuja strah do migrantov, morda zaradi političnih ciljev, namesto da bi gradil mir, seje nasilje, rasno razlikovanje in sovraštvo do tujcev, kar je razlog za veliko zaskrbljenost vseh tistih, ki si prizadevajo za zaščito vsake človeške osebe, je zapisal papež.

Po njegovih besedah lahko mesta, ki so razdeljena zaradi prisotnosti migrantov, postanejo graditelji miru. Migranti s seboj nosijo pogum, sposobnosti, moči in hrepenenja ter zaklade svojih kultur in s tem obogatijo življenja narodov, ki jih sprejemajo. Papež daje tudi priznanje vsem, ki odpirajo vrata in srca migrantom in beguncem. Ob koncu poslanice za mir izraža upanje, da bo prihodnje leto v Združenih narodih privedlo do sprejetja dveh globalnih dogovorov: o varnih in urejenih migracijah ter o beguncih.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: splet / JRS

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh