Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zahteva več pravic za begunce

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 08. 2017 / 08:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež zahteva več pravic za begunce

Papež zahteva več pravic za begunce

V Vatikanu so objavili poslanico za 104. svetovni dan migrantov in beguncev 2018.

V Vatikanu so včeraj objavili papeževo poslanico za prihodnji, 104. svetovni dan migrantov in beguncev, ki jo je sveti oče zaključil na praznik Marijinega vnebovzetja. Papež v poslanici izraža zahtevo, da bi imeli migranti in begunci večje možnosti za varen in zakonit vstop v države gostiteljice. Odločno nasprotuje skupinskim izgonom, predvsem prišlekov »iz državah, ki svojim državljanom ne morejo zagotoviti spoštovanja dostojanstva in temeljnih pravic«. Glede mejnega nadzora sveti oče meni, da dostojanstvo vsakega človeka zahteva dajati prednost varnosti posameznika pred varnostjo države.



Papež podpira prizadevanja za boljše vključevanje migrantov in beguncev v družbo in svet dela. Tudi prosilci za azil bi morali imeti možnost za zaposlitev, obiskovanje jezikovnih tečajev, dejavno državljanstvo in pridobivanje informacij v maternem jeziku. Mnogi migranti in begunci imajo poklicno usposobljenost, ki jo je treba ovrednotiti z ustreznim potrdilom.

V zelo konkretnem besedilu papež med drugim podpira humanitarne koridorje za najbolj ranljive begunce, posebne začasne vizume za osebe, ki bežijo zaradi spopadov v sosednjih državah, združevanje družin in osnovno varnost. Migranti in begunci naj bi imeli možnost odprtja osebnega bančnega računa, dostop do zdravstvenega zavarovanja in izobraževanja, ob morebitni vrnitvi v domovino pa priznano delovno dobo, če so v državi gostiteljici dobili zaposlitev.

Frančišek sprejem migrantov in beguncev razume kot medkulturno obogatitev. Integracija je »dolgotrajen proces«, ki pa ga je mogoče pospešiti z nudenjem državljanstva, ki ni povezano z gospodarskimi in jezikovnimi zahtevami. Od razvojne politike papež zahteva, naj se pri nudenju pomoči upošteva predvsem potrebe (npr. zdravniška in socialna oskrba ter izobraževanje) držav v razvoju, »ki sprejemajo ogromne tokove beguncev in migrantov«.

Cerkev si je pripravljena sama prizadevati za uresničitev predlaganih pobud, zagotavlja sveti oče, »vendar pa je za dosego želenih rezultatov nepogrešljiv prispevek politične skupnosti in civilne družbe, glede na njima lastne odgovornosti«.

Naslednji svetovni dan migrantov in beguncev bomo obhajali 14. januarja 2018, tokrat pod geslom »Sprejeti, zaščititi, pospeševati ter integrirati migrante in begunce«. Papeževa poslanica ob tej priložnosti je vedno objavljena nekaj mesecev prej.

Vir: Kathpress / RV
Foto: RV / AP

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh