Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež zmedel ameriške republikance

Za vas piše:
STA
Objava: 03. 07. 2015 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež zmedel ameriške republikance

Republikanci v ZDA zaradi novega papeža izgubljajo oporo v katoliški Cerkvi.

Ameriški katoliški škofje so začeli pozivati republikanske politike, še posebej tistih šest katolikov, ki se potegujejo za republikansko predsedniško nominacijo, naj si vzamejo k srcu pozive papeža Frančiška po večji skrbi za okolje in revne.

Papež Frančišek seveda ni odstopil od doktrine nasprotovanja homoseksualnim porokam in pravici do umetne prekinitve nosečnosti, vendar je poudarek drugje. V junijski encikliki je jasno pozval k večji skrbi za okolje, ki ga uničujejo podnebne spremembe, vse od izvolitve pa daje vedeti, da sta zanj na prvem mestu sočutje in usmiljenje do sočloveka. Večkrat je pozval tudi k pravičnejšemu svetu, kjer glavno vodilo ne bo pohlep.

Med republikanskimi katoliki je to močno odmevalo in vneslo precej zmede. Stališča Katoliške cerkve v ZDA so bila na primer leta 2004 zelo jasna. Najpomembneje je bilo nasprotovanje splavu in homoseksualcem. Škofje ter duhovniki v ZDA so ponekod celo zavračali obhajila demokratskim politikom, ki so podpirali eno ali oboje.

Republikanci so bili takrat v udobnem položaju, zdaj pa vlada zmeda. Najbolj očitno je bilo to pri Ricku Santorumu iz Pensilvanije, nekdanjemu zveznemu senatorju, ki se je leta 2012 potegoval za predsednika ZDA in razmišlja, da bi to storil znova tudi leta 2016. Santorum je skozi politično kariero vztrajal na liniji, da človeške dejavnosti nimajo nobene zveze s podnebnimi spremembami, če se te sploh dogajajo.

Znanost zanj ni obstajala, ker se ni strinjala z njegovim stališčem. Potem je prišel papež Frančišek s svojo encikliko in Santorum, ki je vedno izražal ponos na svojo katoliško vero, je obrnil ploščo in povedal, da papež nima prav in bo raje poslušal znanstvenike. Pri tem je mislil na tistih nekaj, ki v nasprotju z večino še vedno zanikajo podnebne spremembe.

Nihče sicer ne gre tako daleč kot republikanski guverner Floride Rick Scott, ki je vsem državnim uradnikom prepovedal izgovoriti izraz "podnebne spremembe". Ta pojav zaradi tega sedaj na Floridi uradno ne obstaja.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh