Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev križev pot tudi o zlorabah in rasizmu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 04. 2014 / 07:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev križev pot tudi o zlorabah in rasizmu

Papežev križev pot tudi o zlorabah in rasizmu

Frančiškov veliki teden s številnimi poudarki, ki se dotikajo družbenih vprašanj.

Pred molitvijo križevega pota s papežem Frančiškom so v Vatikanu objavili besedila nocojšnje prireditve v rimskem Koloseju. Kot smo že poročali, jih je tokrat pripravil nadškof iz Campobassa, Giancarlo Bregantini, ki v Italiji velja za ostrega borca proti mafiji.


»Družbeni problemi, delo, pravičnost, mir in ohranjanje stvarstva« je ime komisije, ki jo nadškof Bregantini vodi pri Italijanski škofovski konferenci. To je opaziti tudi pri njegovih meditacijah, ki so jih minuli torek objavili v Vatikanu: besedila križevega pota govorijo o beguncih s čolnov, o rasnem razlikovanju, o gospodarski krizi, o finančnih špekulacijah in brezposelnosti, pa tudi o žrtvah nezakonitega zažiganja odpadkov s strani mafije ter o travmah otrok, ki so bili žrtve spolne zlorabe. Bregantinijeve meditacije nam dajo misliti o smrtih zaradi mamil in o težkih bivalnih pogojih v prenapolnjenih zaporih.

Nocojšnjega križevega pota v Koloseju se bo papež Frančišek tudi osebno udeležil. Od cvetne do velikonočne nedelje sveti oče obhaja sedem bogoslužij, med katerimi je nocojšnji križev pot najdaljši, saj traja skoraj tri ure.

77-letni papež pa tudi v takšnih položajih ne kaže nikakršne utrujenosti duha, kar je bilo očitno že na letošnjo cvetno nedeljo: namesto da bi prebral pripravljeni nagovor, je vernikom spregovoril spontano, iz trenutnega navdiha.

Pred križevim potom bo sveti oče v baziliki sv. Petra obhajal bogoslužje velikega petka.

Vrhunec vsakoletnih velikonočnih praznikov v Rimu je tradicionalno bogoslužje na Trgu sv. Petra v Vatikanu, ki mu sledi papežev blagoslov »mestu in svetu« (urbi et orbi). Tudi letos ob tej priložnosti v Vatikanu pričakujejo preko 100.000 romarjev, kolikor so jih našteli že na cvetno nedeljo.

Na velikonočni ponedeljek za papeža tradicionalno ni predvideno javno bogoslužje. Edina »javna obveznost« je opoldanska molitev angelovega češčenja na Trgu sv. Petra. V Vatikanu pa ugibajo, da si utegne papež Frančišek v ponedeljek zvečer ogledati operni muzikal o Janezu Pavlu II., ki ga v teh dneh predvajajo v Rimu.


Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh