Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pastirsko-majerska molitev iz Bohinja

Objava: 02. 04. 2020 / 12:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2020 / 09:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pastirsko-majerska molitev iz Bohinja

Pastirsko-majerska molitev iz Bohinja

Bralec Mišo Serajnik se je spomnil časov, ko pastirji in planšarji po več mesecev niso mogli k maši.

Maša na Velem polju pod Triglavom za majerje, živino in srečno vrnitev v dolino iz leta 1924. Fotografiji našel: Mišo Serajnik

V času ostrih državnih in cerkvenih ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa, ki med drugim do preklica prepovedujejo obhajanje svete maše z občestvom, je še kako aktualno sporočilo, ki ga je poslal naš bralec Mišo Serajnik iz Bohinja. Spomnil se je časov, ko pastirji in planšarji v osrčju Gorenjske tudi po več mesecev niso mogli k maši, zato so se znašli po svoje in ob nedeljah molili pastirsko-majersko molitev prednikov na bohinjskih planinah. Pesem je zapisala etnologinja Anka Novak, objavil pa jo je Tone Cevc v knjigi Bohinj in njegove planine (1992).

»Ko sem prebral v Družini molitev 'Stopi, ljubi angel varuh', sem se spomnil na pastirsko-majersko molitev naših prednikov na bohinjskih planinah. Zaradi poletne paše so bili tudi oni 'izolirani' kakor mi zdaj zaradi COVID-19. To najbolj občutimo, ker ne moremo čez teden, predvsem pa v nedeljo, k maši. Tudi zato je ta karantena poučna, da spoznamo, kakšen dar je v resnici sveta maša. V podobni situaciji so bili verni majerji in majerice visoko v planinah, ko tri do štiri mesece niso mogli k maši. Zato so tudi oni vsaj ob nedeljah, zvon iz doline je segel tudi v planine, če le ni pihal severnik, molili priloženo molitev. Hvala etnologinji Anki Novak, ki je raziskovala življenje v Bohinju, zapisala to njeno odkrito molitev, ki jo je Tone Cevc vnesel v svojo knjigo 'Bohinj in njegove planine' (TNP, 1992). Znana pa je enkratna maša na Velem polju pod Triglavom za majerje, živino in srečno vrnitev v dolino. Sveto mašo običajno daruje srenjski župnik. Ta obred se je ohranil do današnjih dni,« je razložil Mišo Serajnik.




Dons je en presvet jutro, presvet dan,
k' se po celmu krščanstvu
te svete maše berejo.
Jezusa so ujeli,
so ga zvezali,
so ga s trnjem kronali,
so ga s sulco prebodli,
vse sklepiče, vse žilce so mu premaknili,
ušesa z vužo začeftali,
nos z mahom zataknili.
Moj angel varuh,
pojd za nas k maš,
pros za nas,
mol za nas,
rec trikrat: Sanktus, sanktus, sanktus.
Naj bodo vse te svete maše
k' se bodo dons po celmu svetu brale,
za nas darovane.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh