Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Planinski vodnik po Dolomitih

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 12. 08. 2019 / 12:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje

Planinski vodnik po Dolomitih

Planinska zveza Slovenije je izdala planinski vodnik Andreja Mašere Dolomiti po dolgem in počez.
Planinska zveza Slovenije je izdala planinski vodnik Andreja Mašere Dolomiti po dolgem in počez.

Med tujci je vse bolj priljubljena Slovenska planinska pot, Slovenci pa vse pogosteje zahajamo v Dolomite. Izbirni planinski vodnik Dolomiti po dolgem in počez, ki je nadgradnja razprodanega vodnika Dolomiti, sanjske gore, predstavlja 60 zanimivih, najbolj obiskanih poti na sijajne dolomitske vrhove.

»Pri naboru tur so me vodili osebno poznavanje območja, estetski moment in zanimivosti posamezne ture – tudi zgodovinsko dogajanje na posameznem območju ali poti – pa tudi uravnovešenost tur po zahtevnosti, od povsem nezahtevnih do za gornika nealpinista zelo zahtevnih vzponov.

V vodniku prevladujejo zahtevne in zelo zahtevne ture, pohodniških je manj, saj se mi zdi pomembno slovenskim gornikom v našem jeziku predstaviti najpomembnejše vzpone v gorstvu,« svoj jagodni izbor predstavi Andrej Mašera.

60 poti, razpršenih po Dolomitih

Avtor je v svoje novo delo vključil kar 60 ciljev oz. poti, razpršenih po celotnem območju Dolomitov, od furlanskih Dolomitov na vzhodu do skupine Brente na zahodu in od Sekstenskih Dolomitov na severu do skupine Schiara nad mestom Belluno na jugu.

Med njimi v vodniku prevladujejo ture po zelo zahtevnih poteh (feratah), čeprav lahko najdemo tudi nekaj lažjih, skoraj sprehajalnih tur. Za piko na i je dodal še izbor najzahtevnejših, že kar alpinističnih vzponov.

Avtor vodnika opozarja, da se je treba kot pri vsakem obisku visokih gora dobro pripraviti, izuriti in opremiti tudi za vzpone v Dolomitih, nekaj najzahtevnejših izbranih vzponov pa priporoča v spremstvu gorskega vodnika.

Omrežili so ga z izjemno arhitektonsko lepoto

Mašera, izkušen poznavalec in zaljubljenec v gorsko pokrajino, vpisano na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine, je Dolomite prvič obiskal že leta 1961, omrežili pa so ga s svojo izjemno arhitektonsko lepoto: »Čudoviti kontrast med vznožnim zelenjem, nad katerim se dvigajo sivo-rdečkaste stene navpičnih stolpov, ozkih temnih žlebov in divjih škrbin je res enkraten.

Če se nad tem razteza še modro nebo, je slika še popolnejša, najbolj pa človeka prevzame, ko v zahajajočem soncu vse skupaj rdečkasto zažari v neki nezemeljski lepoti, ki ji ni para.«

Zapisal je tudi: »Ko sem davnega leta 1961 prvič vstopil v kraljestvo Dolomitov, si nisem mogel niti v sanjah predstavljati, da bom te prelepe gore tako močno vzljubil, da jih bom potem še ničkolikokrat obiskal in napisal o njih celo izbirni vodnik.

Če bo ta knjiga koga pritegnila in mu vzbudila željo po obisku Bledih gora in si bo zaželel ponovnih srečanj z njihovimi strogimi strminami kot tudi z mehko toploto, ki jo izžarevajo, bo namen tega dela izpolnjen.«

PZS, Mašera,  vodniki Dolomiti, 2019.pdfPZS, Mašera, vodniki Dolomiti, 2019.pdf

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh