Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Plečnik iz Vatikana v Ljubljano

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 27. 09. 2019 / 06:40
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2019 / 07:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Plečnik iz Vatikana v Ljubljano

Plečnik iz Vatikana v Ljubljano

Razstavo Plečnikovega sakralnega posodja v vatikanskih muzejih si je ogledalo prek 300 tisoč obiskovalcev.

Letošnji 27. junij je bil velik dan za slovensko umetnost: v vatikanskih muzejih so ta dan odprli razstavo sakralnega posodja arhitekta Jožeta Plečnika. V prostoru pred znamenito Pinakoteko je bilo 33 najlepših kosov iz Plečnikovega bogatega opusa na ogled dobra dva meseca, v tem času si je zaklade vatikanskih muzejev ogledalo milijon in pol obiskovalcev z vsega sveta. Po neuradnih podatkih se je v razstavnem prostoru s Plečnikovim sakralnim posodjem ustavilo prek 300 tisoč obiskovalcev. V začetku septembra so razstavo v Vatikanu zaprli, razstavljen opus z videoprojekcijo pa v četrtek, 26. septembra, razstavili še v Mestnem muzeju Ljubljana za tiste ljubitelje Plečnikovih stvaritev, ki razstave v vatikanskih muzejih niso mogli obiskati. Na ogled bo do 24. novembra. (več v novi tiskani Družini)


Razstavljenih je 33 primerkov sakralnega posodja, razstavo v Mestnem muzeju Ljubljana so postavili takorekoč identično, kot je bila postavljena v vatikanskih muzejih.

Na razstavi tudi pra pra nečakinja Margaret Plecnik

Dragoceno Plečnikovo sakralno posodje, povečini so kelihi, monštrance in ciboriji, so za razstavo posodile župnije, samostani in posamezniki. Odziv svetovne javnosti je bil, kot pravijo v Mestnem muzeju, izjemen. Med drugim sta v tem času vatikanske muzeje obiskala tudi ameriška mladoporočenca, ki sta si Rim in Vatikan izbrala za poročno potovanje. Ob ogledu razstave sta odkrila, da ima nevesta Margaret Plecnik enak priimek kot slovenski arhitekt. Mlad par je navezal kontakt z Mestnim muzejem v Ljubljani, da bi naročil knjigo o Plečnikovi arhitekturi v Ljubljani kot darilo njenemu očetu Paulu Plecniku. V pogovoru so ugotovili, da je bil arhitekt Jože Plečnik nevestin pra pra stric.



Prvi slovenski umetnik z razstavo v vatikanskih muzejih

Razstavo so pripravili v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) v tesnem sodelovanju z Veleposlaništvom RS pri Svetem sedežu ter s podporo Ministrstva za kulturo RS, Nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev. Jože Plečnik je tako postal prvi slovenski umetnik, ki je bil z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih, razstava pa predstavlja enega najpomembnejših projektov promocije slovenske kulture v letošnjem letu.

več o razstavi v novi tiskani Družini in na spletni strani

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/plecnikov-sakralni-opus-v-vatikanu?Open

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/male-mojstrovine-velikega-ustvarjalnega-duha?Open






Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh